Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!

16 november 2007 door Frea Kruisinga

Bij welke bloedgroepen kunnen er problemen voor de baby ontstaan?

Wat gebeurt er als een man en een vrouw dezelfde bloedgroep hebben? Bijvoorbeeld B+. Kan dat kwaad voor hun toekomstige kind?

Antwoord

In uw geval zullen er geen probleem ontstaan. Er zijn echter gevallen waarin er wél problemen kunnen ontstaan. Ik zal dat uitleggen.

Tijdens de zwangerschap, of vlak na de geboorte, ontstaan er soms problemen als de bloedgroep (0 of A of B) en/of de resusfactor (positief of negatief) van de moeder verschilt van dat van haar kind. Dat geldt echter alleen voor bepaalde combinaties.

Er kunnen problemen ontstaan als de moeder resusfactor negatief heeft en de baby resusfactor positief, of als moeder bloedgroep 0 heeft en de baby bloedgroep A of B. De moeder kan dan antistoffen aanmaken tegen het bloed van de baby, waardoor het bloed van de baby in meer of mindere mate versneld wordt afgebroken. Dit kan leiden tot ernstige geelzucht bij de baby en bloedarmoede (met alle gevolgen vandien).

Bij elke volgende baby kunnen de problemen erger zijn, omdat er dan al antistoffen door de moeder zijn gevormd. Vooral een verschil in de resusfactor is berucht. Daarom wordt bij moeders tijdens de zwangerschap gekeken of ze resus-negatief zijn, zodat daar op ingespeeld kan worden.

U vertelde dat zowel u als uw partner B-positief zijn. Een baby zal dan bloedgroep B of 0 kunnen krijgen en resusfactor positief, waardoor er bij jullie wat dat betreft geen problemen te verwachten zijn.