29 januari 2010 door Fleur de Lorijn

Bijna dagelijks vieze poepbroeken. Waar komt dat door? (8 jr)

Mijn dochter van bijna 8 heeft bijna dagelijks een of meer vieze poepbroeken. De oorzaak van haar vieze broeken is divers, maar vaak heeft ze geen zin om naar het toilet te gaan.

We hebben beloningssystemen geprobeerd, waardoor ze een periode van zeker 3 maanden schoon is geweest, maar nu is ze dat al weer een hele tijd niet.

Anderhalf jaar geleden ben ik gescheiden, maar ik kan niet zeggen dat het daardoor erger is geworden. Bij rectaal temperaturen zegt ze dat dat pijn doet.

Kan dit een medische oorzaak hebben of probeert ze macht uit te oefenen? Bij haar zindelijkheidstraining wilde ze eerst alleen in de luier poepen, en ze vond het niet vies om ermee te blijven lopen.

Antwoord

De meest voorkomende oorzaak van 'vieze broeken' is obstipatie (verstopping). Bij kinderen komt dit vaak voor. Naar schatting hebben zo'n 100.000 kinderen in Nederland er last van! In 95% van de gevallen is er geen lichamelijke oorzaak te vinden.

Men spreekt van obstipatie op de kinderleeftijd als het kind ten minste twee van de volgende zes symptomen heeft:

  • ontlastingsfrequentie minder dan 3 maal per week;
  • tenminste één maal per week een vieze broek;
  • eenmaal per 7 tot 30 dagen een enorme hoeveelheid poep;
  • pijn bij het poepen;
  • ophoud-gedrag, oftewel het vermijden van poepen door aanspannen van de bekkenbodemspieren;
  • de aanwezigheid van een grote hoeveelheid ontlasting in de buik bij lichamelijk onderzoek.

Zo te zien heeft uw dochter behalve vieze broeken ook ophoudgedrag (ze wil niet naar de wc) en misschien ook pijn bij het poepen (omdat ze pijn heeft bij het rectaal meten van de temperatuur). Waarschijnlijk heeft ze dus inderdaad last van obstipatie.

Wat kun je doen:

  • belangrijk is in ieder geval om regelmatig naar de wc te gaan, bijvoorbeeld na elke maaltijd 5 minuten even proberen (toilet-training);
  • ook is het goed om een poep-dagboek bij te houden over de vieze broeken, de poepfrequentie, en het al of niet lukken van de toilettraining;
  • daarnaast werkt een beloningssysteem vaak goed.

Als je dit consequent doet maar het lukt nog steeds niet, dan is het denk ik goed om naar een dokter te gaan. In het AMC hebben we een speciale poeppoli. Kijk eens op de bijbehorende website www.poeppoli.nl. Daar vindt u nog veel meer adviezen, en een voorbeeld van een poep-dagboek.