Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

4 december 2009 door Nanny Gortzak

Bijvoeding voor afvallende baby met allergieën in de familie? (4 wkn)

Mijn kindje is nu 4 weken oud en valt nog steeds te veel af. Ik moet hem nu flesvoeding bij gaan geven. Bij elke voeding 10 minuten aan de borst en 65 ml flesvoeding.

De reden dat ik borstvoeding geef, is dat de vader astmatisch is en verschillende allergieën heeft. Dit wil ik met borstvoeding proberen te voorkomen.

Maar als ik nu flesvoeding ga bijgeven, helpt het dan nog wel om de kans op allergieën te verminderen? Ze hebben mij namelijk verteld dat dat alleen zo werkt als je alleen borstvoeding geeft.

Mijn tweede vraag is of ik nu moet kolven. Omdat ik maar 10 minuten aan één borst borstvoeding geef, moet ik dan de rest afkolven na elke voeding?

Antwoord

U vertelde dat u uw dochter eerst 10 minuten aan de borst moet laten drinken en haar daarna een flesje moet geven. Ik weet niet wie dat geadviseerd heeft, maar ik kijk er anders tegenaan (waardoor uw vraag over het kolven in een ander licht komt te staan). Hieronder zal ik dat uitleggen. Maar eerst even iets over borstvoeding en allergieën.

Borstvoeding en allergieën

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat er af en toe onderzoeken gepubliceerd worden waarin het effect van borstvoeding op het voorkómen van allergieën in twijfel wordt getrokken. Vooralsnog ga ik er echter vanuit dat borstvoeding wel zinvol is, omdat die onderzoeken niet altijd goed zijn opgezet. Maar áls borstvoeding effect heeft, dan wordt dat effect niet volledig teniet gedaan door bijvoeden. De effecten van moedermelk zijn namelijk dosis-gerelateerd.

Hoe verloopt de voeding?

Nu het probleem van het afvallen. Als ik een moeder help waarvan de baby blijft afvallen, of niet aankomt na 4 weken, dan kijk ik allereerst hoe de voeding verloopt. Ik let op of de baby de borst goed in de mond neemt en hem dus optimaal kan stimuleren tijdens het drinken.

Daarnaast kijk ik of de baby actief aan de borst drinkt. Zolang die ritmisch zuigt en slikt, stroomt de melk. Wanneer de baby meer gaat zuigen dan slikken, kan de moeder borstcompressie toepassen (om de hoeveelheid melk die de baby neemt, te laten toenemen).

Bij borstcompressie leg je de volle hand om de borst en daarna knijp je. De melkstroom zal dan weer even sneller worden. Daardoor blijft de baby actiever drinken, wordt de borst beter geleegd, en zal de baby dus meer en vettere melk binnen krijgen. Vervolgens kan de baby aan de andere borst hetzelfde doen, en indien nodig kan nog een of twee keer gewisseld worden.

Frequentie van de voedingen

Bij een baby die niet goed groeit, moet ook gekeken worden naar de frequentie van de voedingen. Zijn er redenen waarom de baby niet vaak genoeg drinkt?

Bijvoorbeeld:

  • gebruikt de baby een speentje of zuigt hij op een duim (waardoor je niet goed ziet dat hij honger heeft)?
  • wordt de baby ingebakerd (waardoor hij misschien té goed – en daardoor te lang – slaapt)?
  • ligt de baby alleen op een kamer, waardoor je niet opmerkt dat hij honger heeft?
  • wacht de moeder met voeden tot de baby huilt van de honger?

Tussen de eerste tekenen van honger enerzijds en huilen anderzijds, kan makkelijk 20 minuten zitten. Als dit bij elke voeding gebeurt, kan een baby makkelijk een of enkele voedingen per dag missen.

En tenslotte: slaapt de baby misschien té goed? Vooral bij baby's die te veel en te lang afvallen, kan een gebrek aan energie ertoe leiden dat de baby te rustig is en te weinig om een voeding vraagt. De melkproductie past zich hieraan aan, waardoor het probleem alleen maar erger wordt.

Extra stimuleren

Beter en vaker voeden (zie boven) kan al veel helpen. Daarnaast kun je kolven na elke voeding, om de borsten extra te stimuleren. Houd er wel rekening mee dat dit niet veel melk zal opleveren als de borsten bij het drinken al goed waren geleegd.

De extra stimulatie zal er op den duur voor zorgen dat er meer melk wordt aangemaakt (waardoor de baby ook beter zal gaan groeien).

Ondertussen is het belangrijk dat je baby goed gaat groeien. En hoe sneller de groei er goed in zit, des te ge makkelijker het voor de baby is om de borstvoeding te stimuleren door goed te drinken.

Bijvoeden

Het kán nodig zijn om tijdelijk wat bij te voeden. Ik zou dat doen na het voeden aan de borst, volgens de richtlijnen die ik hierboven aangaf, dus niet na 10 minuten. Ook denk ik dat het belangrijk is om bijvoeding te geven vóórdat uw baby te moe wordt en in slaap valt.

In overleg met een lactatiekundige kan misschien met een hulpset worden bijgevoed, zodat de baby wel alle melk aan de borst drinkt, maar toch nog genoeg binnen krijgt.

En áls u bijvoeding gebruikt, dan lijkt het mij belangrijk om hypoallergene zuigelingenvoeding te gebruiken, vanwege de astma en de allergieën van uw man.

Ik wens u succes!