15 mei 2009 door Frea Kruisinga

Blikken ontwijken en lichamelijk contact vermijden met 2 maanden?

Onze zoon van 2 maanden gaat onze blikken uit de weg en ontwijkt lichamelijk contact. Hij heeft een moeilijke geboorte gehad. Zijn hartslag daalde tijdens de weeën naar bijna nul en hij kwam ter wereld met een spoed-keizersnee. Na de geboorte had hij een 'onverklaarbaar' hematoom op zijn rechter oog / rechter voorhoofd tot aan zijn oor, in de vorm van lepel.

Hij lacht wel, maar alleen uit zichzelf. Niet als het door anderen veroorzaakt wordt.

Is zijn (ontwijkende) gedrag iets waar we ons zorgen om moeten maken?

Antwoord

Ongeveer 4 weken na de geboorte gaan baby's personen aankijken, en kunnen ze een bewegend voorwerp volgen. Vanaf zo'n anderhalve maand zullen ze gaan lachen als reactie op het zien van bijvoorbeeld papa of mama. De meeste kinderen doen dit eigenlijk wel rond de leeftijd van 2 maanden.

Uw zoon is nu 2 maanden. Het is nog maar de vraag of een baby op deze leeftijd al 'bewust' een blik uit de weg kan gaan. Ik zou dan eerder denken dat hij nog niet goed in staat is om zijn blik ergens op te laten rusten, of om dingen te volgen. Dat kan een uiting zijn van een probleem in zijn ontwikkeling (al dan niet door de problematische geboorte), of hij kan een probleem hebben met zien. Hetzelfde geldt voor het lachen, wat hij wel uit zichzelf doet maar niet als reactie.

Het ontwijken van lichamelijk contact wat u noemde, kan ik niet goed duiden. Misschien is er sprake van een fysiek probleem, bijvoorbeeld pijn.

Al met al genoeg redenen om dit te bespreken met een arts van uw (Franse) consultatiebureau.

Lees ook: