Gratis vakantiegeld met deze actie op Ouders.nl doe gauw mee!

12 december 2003 door Nanny Gortzak

Bloedverlies door borstvoeding?

Ik geef volledig borstvoeding aan mijn zoontje van 3 maanden oud. Ongeveer 8 weken na de bevalling menstrueerde ik voor het eerst. Sindsdien heb ik regelmatig bloedverlies. Het bloedverlies duurt ongeveer vier dagen, waarna het ongeveer anderhalve week stopt. Kan dit te maken hebben met de borstvoeding?

Antwoord

Wat u beschrijft kán aan de borstvoeding liggen, maar het hoeft niet. Mijn advies is dus om in ieder geval naar de dokter te gaan, om uit te laten zoeken wat er precies aan de hand is.

Hieronder zal ik aangeven hoe de borstvoeding, en met name het hormoon prolactine dat daarbij een rol speelt, van invloed is op de cyclus. Daarna noem ik enkele omstandigheden die óók voor bloedverlies kunnen zorgen.

Menstruatie

Na de bevalling is het merendeel van de moeders die volledige borstvoeding geven, enige tijd onvruchtbaar. Meestal is die onvruchtbaarheid herkenbaar aan het uitblijven van de menstruatie.

Bij veel moeders keert de menstruatie weer terug als hun kind veel bijvoeding krijgt, of ineens de nachten door gaat slapen, of veel op een speentje zuigt. Afhankelijk van het verdere voedingspatroon kan de menstruatie dan weer regelmatig terugkeren, of nog enige tijd onregelmatig blijven. Dit kan gepaard gaan met veranderingen in de heftigheid van de bloedingen.

Sommige vrouwen blijken echter – zolang ze borstvoeding geven – last te hebben van onregelmatige bloedingen. Het bloedverlies kan variëren van spotting, ofwel het verliezen van enkele druppels bloed, tot bloedingen die meer het karakter van een menstruatie hebben.

Hormonen

Bij het geven van borstvoeding komt het hormoon prolactine vrij in grotere hoeveelheden dan wanneer er geen borstvoeding gegeven wordt. Prolactine zorgt voor de aanmaak van melk. Daarnaast heeft prolactine ook invloed op de (gelsachts-)hormonen die normaal voor een menstruele cyclus zorgen.

Door meer of minder borstvoeding te geven, kan er een verschuiving in de hoeveelheid afgegeven prolactine optreden. Veel moeders merken dit wanneer ze starten met de introductie van vast voedsel, of wanneer de baby gaat doorslapen. Rond deze gebeurtenissen komt bij veel vrouwen de menstruatie weer terug.

Anderzijds kunnen moeders merken dat hun menstruatie onregelmatiger wordt, of weer uitblijft, wanneer hun baby door ziekte ineens weer veel meer aan de borst drinkt.

Prolactine is overigens niet het enige hormoon dat een rol speelt. Andere hormonen die van invloed kunnen zijn op de regelmaat en de sterkte van de menstruatie, zijn de schildklier-hormomen.

Medische controle

Het liefst zou ik u willen vertellen dat de borstvoeding de oorzaak van de onregelmatige bloedingen is. Dat zou wel zo simpel zijn. Maar aangezien er toch meer factoren van invloed kunnen zijn, zoals de eerder genoemde schildklier-hormonen, én omdat langdurig en veel bloedverlies kan leiden tot bloedarmoede, denk ik dat het het beste is om uw probleem met uw arts te bespreken.

Soms zal de dokter voorstellen om de bloedingen te reguleren met een hormonale vorm van anticonceptie. Omdat u borstvoeding geeft, moet u er dan wel rekening mee houden dat een combinatiepil (die zowel progesteron als oestrogenen bevat) zowel de samenstelling van de borstvoeding als de hoeveelheid kan beïnvloeden. Een preparaat met alleen progesteron verdient daarom de voorkeur.