18 februari 2005 door Nanny Gortzak

Borstontsteking - Hoe krijg ik mijn borst daarna weer goed op gang?

Na twee keer een borstontsteking in mijn linker borst te hebben gehad, is mijn melkproductie sterk teruggelopen. Als ik kolf, haal ik er maar net 30 cc uit. Voorheen was dat wel 150 cc.

Ik heb ook het idee dat mijn zoontje (7 weken) niet genoeg uit die borst haalt. Ik laat hem om de 2½ uur drinken, en als ik de rechter borst geef, kolf ik de linker af.

Hoe krijg ik mijn linkerborst weer goed op gang?

Antwoord

Als je een borstontsteking hebt gehad, merk je vaak dat de melkproductie in die borst is afgenomen. Meestal is deze situatie slechts tijdelijk, en kun je met veel aanleggen (of eventueel kolven) de productie weer op peil brengen.

De grote vraag is echter: hoe komt het eigenlijk dat u tweemaal aan dezelfde borst een borstontsteking heeft gehad, en heeft de achterblijvende melkproductie hier iets mee te maken?

Mogelijke oorzaken

Uw borstontstekingen kunnen verschillende oorzaken hebben gehad:

  • Het kan zijn dat de ontstekingen zijn ontstaan door knellende kleding, een knellende tas, een knellende BH, of iets anders waardoor uw borst in de knel is gekomen.
  • Het kan ook zijn dat uw zoon om de een of andere reden uw linkerborst steeds onvoldoende heeft leeggedronken. Daardoor kan er een melkkanaal verstopt zijn geraakt, wat vervolgens is overgegaan in een borstontsteking.
  • Daarnaast is het mogelijk dat er door een vroeger trauma (verwonding) een litteken in de borst zit, waardoor de melkstroom niet goed verloopt en de borst niet goed geleegd wordt. Met verstoppingen en ontstekingen als gevolg.
  • Verstoppingen en ontstekingen kunnen ook het gevolg zijn van een aanlegfout.
  • Tenslotte kan het zijn dat de eerste borstontsteking nog niet goed genezen was, waardoor de tweede volgde.

Hoe nu verder?

U vertelde dat u uw zoon elke 2½ uur laat drinken, waarbij u de linkerborst kolft als uw zoon rechts drinkt. Dat is een prima manier om de melkproductie in een borst te vergroten. U kunt dit kolven zelfs doen tijdens het voeden, als u daar handigheid in heeft en uw zoon dit accepteert.

Als u het kolven vervelend vindt, kunt u er ook voor kiezen om gewoon te voeden en te zien wat er van komt. U kunt bijvoorbeeld aan de linkerkant beginnen met voeden, daarna rechts voeden, en als uw zoon nog wil, nogmaals de linkerkant aanbieden.

U merkt vanzelf aan uw zoon of hij aan de linkerborst wil drinken en hoeveel hij dan nog aan de rechterkant wil drinken. Als uw zoon goed groeit op hoofdzakelijk de rechterborst, dan hoeft u zich geen zorgen te maken over een achterblijvende productie aan de linkerkant.

Melkproductie

Mocht u merken dat uw zoon iets vaker wil drinken dan elke 2½ uur, dan is dat ook helemaal geen probleem. U kunt gewoon uw linkerborst aanbieden, als uw zoon een slokje tussendoor wil drinken of aan de borst getroost wil worden.

Zolang uw zoon aan die kant blijft drinken, zal de melkproductie doorgaan. Als hij niet meer links wil drinken en voldoende heeft aan één borst, zal de melkproductie aan de linkerkant stoppen. U kunt dan, zolang u voedt, een verschil in grootte en zwaarte tussen de linker- en de rechterborst hebben. Dat verschil zal verdwijnen als het voeden volledig gestopt is.