19 juni 2009 door Nanny Gortzak

Borstvoeding afbouwen bij matige groei? (3½ mnd)

Mijn dochter is 3½ maand en weegt 5380 gram. Ik geef nog borstvoeding maar ik wil overstappen op de fles, wat ik ook de laatste 2 maanden geleidelijk heb geprobeerd.

Het probleem is dat mijn dochter de laatste maand maar 200 gram is bijgekomen, ook met de borstvoeding. En van de fles wil ze alleen maar 30 cc drinken, niet meer.

Ik weet niet goed wat ik moet doen. Op een maand maar 200 gram bijkomen is toch weinig?

Antwoord

U wilt de borstvoeding gaan afbouwen, maar uw dochter drinkt niet uit de fles en groeit ook niet goed. Dan is het dus niet echt handig om nu de borstvoeding flink af te bouwen.

Hoewel het ieders persoonlijke keuze is hoe lang je borstvoeding wilt geven, wil ik voor u toch pleiten voor voorzichtigheid bij het overstappen op de fles.

Uw dochter groeit op het moment inderdaad niet zo goed en wil nauwelijks uit de fles drinken. Als u op dit moment de borstvoeding zou gaan afbouwen, zonder dat daar een goede vervanging voor is, komt uw dochter duidelijk energie tekort.

Niet goed groeien

Wanneer een baby niet goed groeit, moet nagegaan worden waardoor dat komt. Bij een baby die uitsluitend borstvoeding krijgt, wordt dan gekeken of hij voldoende aan de borst drinkt. Frequente voedingen, aan beide borsten, waarbij de baby net zo lang aan de borst mag drinken tot deze voldoende heeft, is een van de eerste stappen om na te gaan wat er niet klopt.

Als er onbeperkt gedronken mag worden, maar de baby nog steeds niet groeit, moet verder gekeken worden naar zowel de melkproductie als naar mogelijke lichamelijke oorzaken bij de baby. Soms is er bijvoorbeeld sprake van een allergie, of een afwijking in de stofwisseling, waarbij in sommige gevallen borstvoeding juist wel, en in andere gevallen juist niet aangeraden wordt.

Weg terug

Als een moeder haar baby speent (dus afwent van de borst) en als vervolgens blijkt dat borstvoeding in haar geval de beste keuze is, dan is het een hele klus om de borstvoeding weer op gang te brengen.

Om die reden raad ik aan bij baby's die mogelijk problemen met kunstvoeding kunnen krijgen, om bij de overstap naar flesvoeding de borstvoeding nog een tijd op gang te houden. Dan is er altijd nog een weg terug naar het geven van borstvoeding, tot het moment waarop duidelijk is dat kunstmatige zuigelingenvoeding geen probleem oplevert.

Wat kunt u doen?

Wat u eerst kunt proberen, is of de voeding zelf, dan wel de toedieningsvorm een probleem is. Dus:

  • wat gebeurt er als u afgekolfde melk in de fles aanbiedt? Wil uw dochter daar wel meer van drinken, of nog steeds niet?
  • Hoe drinkt uw dochter als u een andere fles of een tuitbeker met melk aanbiedt?
  • Wil ze alleen bij u niet uit de fles drinken, of bestaat dit probleem ook wanneer anderen haar voeden?

Bedenk dat uw dochter niet alleen moet wennen aan andere melk, maar ook aan een andere drinktechniek en een andere voedingshouding.

U kunt dus ook uitproberen wat voeden in een andere houding voor effect heeft op de hoeveelheid die ze drinkt. Denk daarbij aan juist wel of juist niet in de zelfde houding als aan de borst drinken.

Stap voor stap

Als uw dochter goed uit de fles drinkt, kunt u stap voor stap kunstmatige zuigelingenmelk mengen met afgekolfde melk. Steeds een beetje meer. Let dan goed op of uw dochter hier goed op reageert.

Het beste is het om iets nieuws, zoals drinken uit de fles, te proberen wanneer uw dochter uitgerust en wakker, maar niet te hongerig is. Als dat goed gaat, kunt u steeds meer borstvoeding vervangen.

Let goed op of u veranderingen in uw dochter waarneemt, zoals meer huilen, het ontstaan van eczeem-plekken, verkoudheden die niet weggaan, en dergelijke. Ook is het belangrijk om de groei goed in de gaten te houden.

Ik wens u succes!