Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

20 december 2001 door Nanny Gortzak

Borstvoeding na keizersnede - hoe bereid ik mij voor?

Na mijn vorige bevalling, via een keizersnede, is de borstvoeding niet goed op gang gekomen. Dit kwam door gebrek aan tijd en begeleiding in het ziekenhuis en daarna door het feit dat ik geen kraamhulp meer kreeg.

Hoe kan ik me deze keer beter voorbereiden? Want ik wil na mijn keizersnede bevalling in mei heel graag borstvoeding gaan geven. Vooral omdat onze eerste veel last van eczeem heeft en ik hoop dat borstvoeding dit (deels) voorkomt.

Antwoord

In principe hoort een keizersnede geen aanleiding te zijn voor het niet op gang komen van de borstvoeding. Maar zoals u zelf al aangeeft, kan het soms door gebrek aan begeleiding en hulp toch lastig worden om de borstvoeding een goede start te geven.

Voorbereiding

U wilt na de komende bevalling, die eveneens door middel van een keizersnede zal plaatsvinden, graag borstvoeding geven. Een goede voorbereiding daarvoor is: praten met andere moeders die ook een keizersnede hebben gehad.

Daarnaast kunt u alvast regelen dat er na uw thuiskomst voldoende steun en hulp in uw omgeving is. U kunt dan denken aan hulp in huis voor u en uw oudste en het huishouden. Ook na de kraamweek zult u nog moeten herstellen: ook dan is hulp welkom.

Verder kunt u zich voorbereiden op de borstvoeding door een serie bijeenkomsten te volgen bij de Vereniging Borstvoeding Natuurlijk (VBN) of bij borstvoedingsorganisatie La Leche League (LLL). Bij deze organisaties zijn ook publikaties te krijgen die speciaal ingaan op borstvoeding na een keizersnee.

Hulp van de partner

Door van te voren over het onderwerp te lezen en te praten met ervaren moeders, kunt u alvast bedenken hoe u samen met uw partner de borstvoeding een goede start geeft.

U kunt uw partner bijvoorbeeld instructies geven wat hij moet doen als de baby voeding nodig heeft, maar u zelf nog niet in staat bent om te voeden. Denk daarbij aan voeden met behulp van een spuitje of cupje en laat uw partner daar ook over lezen.

Zo kunt u voorkomen dat de baby gevoed wordt met een flesje, wat tepel/speen verwarring zou kunnen opleveren.

Oefenen

U kunt ook denken aan het oefenen met bepaalde voedingshoudingen die niet op uw buikwond drukken en oefenen in het bewegen in bed.

En bedenk dat u altijd hulp kunt vragen: uw partner kan u hierbij van dienst zijn, door goed op u en uw behoeften te letten als hij bij u is.

Oriƫnteren

Daarnaast kunt u zich alvast oriƫnteren op de mogelijkheden die u heeft, als de borstvoeding niet goed op gang blijkt te komen. Bijvoorbeeld door nu al op zoek te gaan naar een lactatiekundige bij u in de buurt, die u kan steunen bij een juiste aanpak als de voeding niet goed op gang komt.

Dubbelzijdige borstkolf

Ook kunt u alvast nagaan waar u eventueel een goede, dubbelzijdige borstkolf kunt huren.

Gegevens op papier zetten

Al deze informatie en telefoonnummers van hulpverleners bewaart u op een logische plek die ook voor uw partner of andere hulpverleners in huis makkelijk te vinden is.

Stop ook een exemplaar in uw tas voor het ziekenhuis. U kunt van tevoren uitzoeken of het ziekenhuis waar u bevalt een lactatiekundige in dienst heeft die u kan helpen met aanleggen na de bevalling en bij problemen rond de voeding.

Medicatie

Hopelijk verloopt de keizersnede zo soepel, dat u al snel erna in staat bent om uw baby zelf aan te leggen. Zodra u zelf het gevoel heeft dat u kunt aanleggen, mag u met voeden beginnen. De medicatie van de verdoving is dan al behoorlijk uit uw lichaam verdwenen.

Telefoonnummers

Voor telefoonnummers van de VBN, LLL en de Nederlandse Vereniging van Lactatiekundigen, zie: www.borstvoeding.nl.