Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

13 april 2007 door Nanny Gortzak

Borstvoedingsprobleem bij koemelk-eiwit-allergie. Hoe verhoog ik mijn melkproductie? (13 wkn)

Mijn dochtertje is nu bijna 13 weken, en krijgt vanaf haar geboorte volledige borstvoeding. Onlangs is door een provocatie/eliminatie-test vastgesteld dat ze – net als haar zus – een koemelk-allergie heeft. Sindsdien volg ik zelf een koemelkvrij dieet, en daar reageert ze goed op.

Ze krijgt vijf voedingen per dag, maar sinds een week is de middagvoeding van 15.30 uur een drama. De eerste paar minuten drinkt ze rustig, maar daarna is de voeding blijkbaar op. Daarna bied ik haar de volgende borst aan, en ook daar is het na een paar minuten op. Ze heeft dan duidelijk nog niet genoeg gehad want ze wordt heel boos, draait met haar hoofd en trapt met haar beentjes en blijft driftig zuigen.

Binnenkort moet ik weer gaan werken, dus af en toe krijgt ze nu een fles met afgekolfde melk. Wanneer ik 's ochtends kolf, heb ik in een paar minuten ruim 200 cc. 's Middags kolf ik echter krap 100 cc, terwijl ze wel een fles van ca. 160 cc afgekolfde melk achter elkaar leeg drinkt.

Ze woog 4.100 gram bij de geboorte, en nu 5.160 gram (met 13 weken). Ze komt dus niet veel aan – 230 gram in de afgelopen 4 weken – maar verder is ze tevreden en slaapt ze al weken door (van 22.30 uur tot 08.00 uur). De voedingswaarde van mijn borstvoeding lijkt me dus voldoende.

Hoe kan ik mijn productie 's middags verhogen?

Antwoord

Ik wil u graag enkele suggesties geven hoe u uw productie 's middags zou kunnen verhogen. Maar voor ik dat doe, zal ik eerst iets meer vertellen over de achtergrond van het probleem, dat hoogstwaarschijnlijk te maken heeft met de allergie van uw dochter.

Koemelk-eiwit-allergie

Soms blijven baby's met koemelk-eiwit-allergie inderdaad wat achter in de groei, ook al hebben ze onbeperkt toegang tot de borst. Een mogelijke oorzaak daarvoor is dat ze toch niet voldoende drinken; een soort borstweigeren als gevolg van de allergie. Ook kan het voorkomen dat ze wel genoeg drinken, maar vanwege de allergie niet in staat zijn om de melk optimaal te verwerken.

Het feit dat uw dochter op bepaalde momenten (in dit geval 's middags) meer wil drinken, is dus verklaarbaar op grond van haar allergie. De vraag is nu: waarom lijkt u juist dán minder melk te produceren?

U vertelde dat ze nu regelmatig een fles gekolfde melk drinkt. Ik neem aan dat u die fles geeft op een moment dat zij meer wil drinken, dus 's middags. Als u dat regelmatig rond dezelfde tijd doet, dan zal het vraag-antwoord-principe voor dat moment verstoord raken.

Kolfproductie en melkproductie

Aangezien u in de ochtend makkelijk een flinke hoeveelheid kolft (200 cc in een paar minuten), lijkt mij dat u in ieder geval in staat bent om voldoende te produceren voor uw dochter.

Weliswaar zegt de hoeveelheid die een moeder kolft niet alles over de feitelijke productie, maar aangezien de feitelijke productie natuurlijk nooit minder kan zijn dan de gekolfde hoeveelheid (alleen maar meer), is uw melkproductie op zich dus in orde. Het probleem is alleen: het tijdstip.

Voldoende melk op het juiste moment

Om over voldoende melk op het juiste moment te beschikken, kunt u het volgende doen:

  • U geeft uw dochter normaal te drinken aan de borst. Wanneer zij na twee borsten nog niet voldoende lijkt te hebben, biedt u nogmaals een of beide borsten aan.
  • Helpt dat niet, dan kunt u eventueel wel wat extra gekolfde melk geven. Geef dan zoveel dat uw dochter wel tevreden is, maar tegelijk zo weinig dat uw dochter wel weer na haar gebruikelijke tijd opnieuw aan de borst wil drinken.
  • Als u kolft na een voeding, bijvoorbeeld in de ochtend, of in plaats van een voeding aan de borst, kolf dan beide borsten volledig leeg.
  • Als u gekolfde melk geeft per fles, zorg er dan voor dat de fles niet te snel en te makkelijk leegstroomt. Uw dochter moet over de fles ongeveer net zo lang doen als over een voeding aan de borst (inclusief pauzes). U kunt er ook voor zorgen dat de fles meer horizontaal dan verticaal gehouden wordt tijdens een voeding, zodat uw dochter echt moet zuigen om de melk binnen te krijgen. Ook zal op deze wijze de stroomsnelheid lager zijn.
  • Op dagen dat u niet werkt, kunt u misschien in de middag na de lunch samen met uw dochter rusten. Soms is wat rust en ontspanning voldoende om de melk weer meer en makkelijker te laten stromen.
  • Ook kunt u proberen om een paar dagen wat vaker (respectievelijk eerder) dan normaal aan te leggen, om zo over de hele dag uw productie iets op te hogen.

Koemelkvrij dieet

Tenslotte nog een opmerking over een koemelkvrij dieet. Het kan moeilijk zijn om langere tijd strikt koemelkvrij te eten, en toch voldoende eiwitten en energie binnen te krijgen. Ik raad u daarom aan om u te laten begeleiden door een diëtist(e).

Zorg er – in overleg met de diëtist(e) – in ieder geval voor dat uw lunch voldoende energie en eiwitten bevat. Dit kan misschien net het verschil uitmaken tussen een ontevreden of een tevreden baby in de middag.