1 januari 2000 door Sanderijn van der Doef

Broer en zus handtastelijk in één bed (5 en 3)

Mijn zoon van 5 deelt sinds een paar maanden zijn kinderbed met zusje van 3. Ik denk niet dat dit kwaad kan voor hun ontwikkeling, ze slapen beiden rustiger sindsdien.

Vorige week had ik ze 's avonds in bed gelegd en was nog wat aan het opruimen in hun kamer. "Ze zit aan m'n piemel, pap! En ik vind het wel lekker," zei zoon. Ik ging kijken en zag dochter aan het fluitje trekken. Toen begon ze te knijpen en maande ik haar te stoppen: "Geen pijn doen."

Mijn vragen:

- kan het samen slapen inderdaad geen kwaad op deze leeftijd, en zo ja, tot hoe oud kan het dan?

- moet ik me zorgen maken om dat getrek aan de piemel?

Antwoord

Kinderen van 5 en 3 kunnen best bij elkaar slapen. Ook bij elkaar in bed. Dat dat soms tot gevolg kan hebben dat ze dan aan elkaars geslachstdelen zitten, hoort nou eenmaal een beetje bij de leeftijd. Ze zijn dan erg nieuwsgierig naar hoe een ander kind er uit ziet. Als u dat wilt voorkomen door ze niet bij elkaar in bed te leggen, doen ze die spelletjes wel bij een vriendje of vriendinnetje tijdens een logeerpartij.

Dat ontdekken gaat rond een jaar of zeven vanzelf over bij de meeste kinderen (tenzij ze nooit die gelegenheid hebben gehad). Er is geen bepaalde leeftijd waarop ze niet meer bij elkaar mogen slapen. Meestal willen kinderen vanaf een jaar of 10 dat zelf niet meer en krijgen ze behoefte aan privacy. Maar ook kinderen die een eigen kamer hebben kunnen nog tot in de puberteit behoefte hebben om zo nu en dan bij elkaar op de kamer te slapen. Vanwege de gezelligheid. Ze zullen dan niet meer bij elkaar in bed willen liggen.

Geen dwang en pijn

Als ze klein zijn en dat nog wel willen en u merkt dat er ook aan elkaars piemeltjes of vagina's wordt gezeten, is het belangrijk dat u de kinderen duidelijk maakt dat ze elkaar geen pijn doen en geen dingen doen die een ander niet wil. Seksuele spelletjes mogen door kinderen niet geassocieerd worden met dwang en pijn, daar kunnen ze later problemen mee krijgen. Heeft u er zelf problemen mee dat uw kinderen als ze bij elkaar in bed liggen en dit soort spelletjes met elkaar doen, leg ze dan niet meer bij elkaar in bed.