Gratis vakantiegeld met deze actie op Ouders.nl doe gauw mee!

27 september 2001 door Diederik Bosman

Buikpijn door navelbreuk? (5 jr)

Ons zoontje van 5 jaar heeft een navelbreuk (Hernia diaphramatica)? Hij heeft veel last van buikpijn; kan dat van de navelbreuk komen?

Antwoord

Een navelbreuk is iets anders dan een Hernia diaphramatica. Bij een navelbreuk is de peesplaat en de spierlaag rondom de navel nog niet geheel gesloten of plaatselijk wat verzwakt. Dit is totaal onschuldig en geeft alleen een zwelling rondom de navel.

Meestal wordt aan de navelbreuk niets gedaan, omdat het geen klachten geeft. De buikpijn komt dus waarschijnlijk niet door de navelbreuk.

Hernia diaphramatica

Bij een Hernia diaphramatica is er een breuk in de middenrif-spierplaat. Die spierplaat zit tussen de buik en de borstkas en zorgt onder andere voor de ademhaling. Ook zorgt hij ervoor dat het hart en de longen niet in de buik kunnen komen en – omgekeerd – dat de organen van de buik niet in de borstkas terecht komen.

Bij een Hernia diaphramatica zitten er vaak delen van de darm in de borstkas, waardoor de longen weggedrukt worden en niet optimaal kunnen functioneren. Bij deze aandoening is het kind erg ziek, direct na de geboorte, en heeft het grote ademhalingsproblemen. Dergelijke kinderen moeten bijna direct worden geopereerd en beademd. Uw zoontje heeft dat dus gelukkig niet.

Lees ook: