30 mei 2008 door Frea Kruisinga

Bult na bevalling gaat maar niet weg. Wat moet ik doen? (6 mnd)

Mijn zoontje heeft klem gezeten in het geboortekanaal. Daardoor heeft hij nu al bijna zes maanden een bult rechts op zijn hoofd.

De bult slinkt, maar is nog niet weg. Toch zou hij met zes maanden weg moeten zijn, werd er gezegd. Maar hij zit er nog steeds. Wat kan ik het beste doen?

Antwoord

Waarschijnlijk is er bij uw zoontje sprake van een zogenaamd cefaal hematoom. Dat is een bult op het hoofd van een pasgeborene, die veroorzaakt wordt door een bloeding van het beenvlies. Dit treedt vaker op bij wat moeizame geboortes, vooral als er gebruik is gemaakt van een vacuümpomp of een verlostang, maar het kan ook optreden zonder dat die hulpmiddelen gebruikt zijn.

Het kenmerkende van een cefaal hematoom is dat hij zich beperkt tot één schedelbot en dat hij niet over de schedelnaden heenreikt. Het bloed wordt geleidelijk aan weer opgeruimd door het lichaam en het cefaal hematoom verdwijnt dan binnen enkele weken.

Het kan echter ook gebeuren dat een cefaal hematoom verkalkt en hard wordt. Ook dan wordt hij geleidelijk aan opgeruimd door het lichaam, maar dat duurt veel langer. Dat kan maanden duren, ook langer dan 6 maanden.

Maar als u twijfelt: altijd even overleggen met uw huisarts.

Lees ook: