26 januari 2007 door Frea Kruisinga

Chronische obstipatie en alsmaar blaasontstekingen - wat moeten we doen? (4 jr)

Mijn dochter is 4 jaar en heeft achter elkaar blaasontstekingen. Vandaag weer! Ik ben al met haar naar het ziekenhuis geweest, maar de echo, het bloedonderzoek en haar plasje toonden geen bijzonderheden.

Ook heeft ze een chronische obstipatie.

Ik ben helemaal radeloos. Ik vind het zo zielig dat ze weer pijn heeft bij het plassen. Ik laat haar veel drinken, ik laat haar goed uitplassen, etc., etc. Wie kan mij nou verder helpen?

Antwoord

Bij meisjes onder de 5 jaar en bij jongens die hun eerste blaasontsteking doormaken, is er reden om onderzoek te doen naar afwijkingen van de urinewegen. Dit gebeurt met behulp van een echo en vaak met een zogenaamd mictiecystogram. Dat laatste is een onderzoek waarbij met een catheter (dun buisje) wat contrastvloeistof in de blaas wordt gebracht, om te kijken of er urine vanuit de blaas terugloopt naar de nieren. Ook kan er worden gekeken of na het plassen de blaas wel helemaal leeg is.

Het kan voorkomen dat er geen afwijkingen worden gevonden, zoals bij uw dochter, maar dat er tóch iedere keer blaasontstekingen zijn. U vertelde dat uw dochter last heeft van obstipatie. Dat kán een oorzaak zijn voor het ontstaan van blaasontstekingen, omdat er bij obstipatie soms niet goed uitgeplast wordt, of omdat de neiging kan ontstaan de plas te lang op te houden. Juist vanwege die blaasontstekingen is het daarom heel belangrijk dat de obstipatie van uw dochter goed behandeld wordt!

Uit uw vraag werd mij overigens niet helemaal duidelijk hoe de diverse blaasontstekingen (urineweginfecties) zijn vastgesteld. De beste manier om dit te doen, is een kweek van urine die op de juiste manier is verzameld. Zo kan ook worden gekeken wélke bacterie iedere keer verantwoordelijk is voor de urineweginfectie. De behandeling kan dan daarop worden aangepast.

Tot slot nog even dit: u suggereerde dat u al zo'n beetje alles in het werk heeft gesteld om blaasontstekingen te voorkomen. Ik weet niet wat u in dat verband bedoelde met "etc., etc.", maar houd u in ieder geval aan de volgende standaard-regels:

  • laat uw dochter genoeg drinken;
  • laat uw dochter regelmatig naar de wc gaan om te plassen;
  • zorg dat uw dochter altijd goed uitplast;
  • en let erop dat ze haar billen altijd afveegt van voor naar achter (zodat het plasgaatje niet besmet wordt met bacteriën uit het poepgaatje).
Lees ook: