Sneller herstellen na de bevalling: 7x tips om je te helpen!

30 november 2007 door Frea Kruisinga

Darmkrampjes door antibiotica? (8 wkn)

Bij onze dochter (nu 8 weken oud) is een verwijd nierbekken geconstateerd. Daarom krijgt ze al vanaf haar geboorte antibiotica, ter voorkoming van nierbekkenontsteking.

Ze heeft veel last van darmkrampen. Mijn vraag is nu of de antibiotica hierop een negatieve invloed kunnen hebben. Artsen en apotheek geven tegenstrijdige antwoorden.

Antwoord

In de bijsluiter van ongeveer elk antibioticum staat dat het maagdarmproblemen kan geven. Daarbij gaat het meestal om diarree, misselijkheid en braken. Darmkrampen staan daar niet letterlijk bij genoemd, maar ik kan niet uitsluiten dat antibiotica een negatieve invloed zouden kunnen hebben.

Het lastige is echter dat uw dochter pas 8 weken oud is, en darmkrampen op die leeftijd nu eenmaal heel veel voorkomen. Ook als je geen antibiotica gebruikt.

Maar antibiotica of niet: darmkrampjes zijn en blijven een heel vervelend probleem natuurlijk. Vooral in de namiddag en de avond kunnen baby's dan bijna ontroostbaar huilen, waarbij ze regelmatig de beentjes kunnen optrekken. Je kunt de pijn wat verlichten met masseren, een beetje lopen (met uw kind over uw schouder, zodat er wat druk op komt op de buik), of een warm badje. Meestal zijn deze darmkrampen na 4 maanden verdwenen.

Ga overigens nog wel even na of er geen probleem met de ontlasting is. Obstipatie geeft ook darmkrampen en daar moet natuurlijk wat aan gedaan worden. Bespreek het probleem ook eens met het consultatiebureau. Zij hebben veel te maken met dit probleem en kunnen u helpen met goede adviezen.

Lees ook: