Baby Essentials: 10x items die je leven fijner maken

23 maart 2007 door Nanny Gortzak

De eerste keer borstvoeding was een fiasco. Wat kan ik verwachten bij de tweede?

Bij mijn eerste kind is het niet gelukt om borstvoeding te geven. Mijn zoon werd destijds geboren met de vacuümpomp en werd meteen na de geboorte in badje gedaan. Ondertussen werd ik gehecht en pas daarna werd hij aan de borst gelegd, maar hij viel in slaap.

Op de kraamafdeling was het heel druk en had men niet echt tijd om te helpen bij het aanleggen. De eerste echt serieuze poging om borstvoeding te geven, werd dus pas gedaan toen we weer thuis waren, door de kraamverzorgster. Mijn zoontje was toen ruim 12 uur oud. Vervolgens hapte hij wel, maar zoog niet door. Ik heb gekolfd om de productie op gang te brengen maar hij bleef niet goed zuigen.

Op advies van de kraamverzorgster zijn we - na drie dagen - een tepelhoedje gaan gebruiken. Daarmee dronk hij goed, maar de productie begon terug te lopen en hij kwam niet goed aan. Lactatiekundige erbij gehaald, elke twee uur gaan aanleggen en daarna afkolven... Het mocht niet baten. Na twee weken was hij nog niet terug op zijn geboortegewicht en was ik uitgeput, dus zijn we gestopt.

Nu ben ik in verwachting van mijn tweede en ik ben erg aan het twijfelen of ik het weer opnieuw moet proberen, of dat ik beter maar meteen de fles kan gaan geven.

Mijn vraag is dus: hoe groot is de kans dat bij een tweede de borstvoeding wel zal slagen? Wat kan ik doen om nog zo'n fiasco te voorkomen? Is het verstandig vooraf alvast een lactatiekundige te raadplegen?

Antwoord

U noemde uw eerste borstvoedings-ervaring 'een fiasco'. Ik kan mij heel goed voorstellen dat u heel erg teleurgesteld was, omdat het niet zo is gelopen als u wilde. Maar bedenk wel dat u uw baby in die eerste twee weken tóch, ondanks alles, een geweldige stoot belangrijke antistoffen heeft meegegeven!

Voor uw tweede kind geldt bij voorbaat al hetzelfde. Hoe een volgende borstvoedingsperiode ook zal verlopen, het heeft wel degelijk zin als ook uw tweede baby in ieder geval iets van dit voordeel meekrijgt. Alleen al daarom is het zinvol voor iedere moeder om hoe dan ook met borstvoeding te beginnen, en niet bij voorbaat al naar de fles te grijpen.

Voorbereiding

Geen twee zwangerschappen, bevallingen en baby's zijn hetzelfde. Op dit moment valt dus nog niet te voorzien hoe uw bevalling zal verlopen en hoe uw baby hierop zal reageren, noch hoe snel uw baby aan de borst kan en wil. Maar ondanks zulke onduidelijkheden, is het wél zinvol en nuttig om u goed voor te bereiden op een nieuwe borstvoeding-start.

Allereerst kunt u een goed boek lezen over het onderwerp. Bijvoorbeeld: het Handboek Borstvoeding van La Leche League. Maar ook de folders van La Leche League en de Vereniging Borstvoeding Natuurlijk (VBN), over het verloop van de eerste dagen, zijn heel verhelderend. (Zie: www.borstvoeding.nl.)

Daarnaast kunt u inderdaad, zoals u zelf al suggereerde, van te voren met een lactatiekundige praten. Zij kan dan samen met u nagaan waar destijds de problemen zijn ontstaan, en hoe er ingegrepen kan worden als dezelfde omstandigheden zich nogmaals zouden voordoen.

Tijdig en juist ingrijpen

Zeker als er medisch ingegrepen wordt bij een bevalling, is het zaak om goed in de gaten te houden hoe de melkproductie op gang komt en hoe de baby op de gebeurtenissen reageert. Tijdig en juist ingrijpen, zoals het (tijdelijk) gebruik van hulpmiddelen ter bevordering van de melkproductie en het aan de borst houden of krijgen aan de baby, kunnen dan een belangrijke invloed hebben op het verdere verloop van de borstvoeding.

De lactatiekundige kan met u bespreken hoe u de juiste begeleiding kunt krijgen na de bevalling en eventueel kunt u haar zelf inschakelen als u daar behoefte aan heeft.

Weten wat je kunt verwachten

Ook kunt u veel baat hebben bij de informatiebijeenkomsten van VBN en La Leche League. Deze bijeenkomsten worden door het hele land gehouden.

Op zo'n bijeenkomst krijgt u niet alleen informatie over borstvoeding, maar krijgt ook de kans om te zien hoe andere moeders hun baby voeden en te horen hoe de ervaringen van andere moeders zijn. Weten wat u kunt verwachten en wat er in geval van problemen allemaal mogelijk is, neemt al een deel van de spanning weg, wat het op gang komen van de borstvoeding weer ten goede komt.

Daarnaast kunt u ervaringen van andere moeders vinden op diverse forums, zoals borstvoedingsforum.nl en het Forum van Ouders Online (rubriek Bevalling en rubriek Babytijd).

Kans wel groter

Zoals gezegd: een tweede borstvoedingservaring kan heel anders lopen dan de eerste, net als de bevalling, die ook heel anders kan lopen.

Dat is natuurlijk geen garantie dat het de tweede keer wél zo zal gaan als u wilt, maar de kans daarop is beslist groter omdat u inmiddels toch meer ervaren bent dan de eerste keer.

Veel succes gewenst!