13 april 2007 door Frea Kruisinga

De groeicurve buigt naar boven - is dat zorgelijk? (18 mnd)

Onze zoon van 18 maanden heeft met zijn lengte altijd net boven de bovenste lijn van de grafiek in het CB-boekje gezeten. Zijn gewicht is echter netjes in verhouding tot zijn lengte. Een lange jongen dus, die netjes zijn curve volgde.

De laatste maanden (vanaf 12 maanden) groeit hij echter nog meer de lengte in; de curve buigt naar boven.

Vanmiddag op het CB is hij gemeten en gewogen en hij is nu 93.0 cm lang en hij heeft een gewicht van 15,65 kg. Het CB maakt zich een beetje zorgen en we moeten over 3 maanden extra komen meten en wegen.

Onze zoon is een goede (grote) eter, maar ook een vrolijk en zeer actief en beweeglijk mannetje dat prima in zijn vel zit en zich goed ontwikkelt. Hij heeft een stevige bouw en heeft grote handen en voeten, maar dat zit in de familie. Zijn vader en ik zijn ook niet echt klein; 1,93 en 1,72 meter en ook zijn grotere broer is vrij lang.

Omdat het CB zich zorgen maakt, maak ik me nu ook een beetje zorgen. Kan er iets met hem aan de hand zijn, dat hij zo de lengte in schiet en zijn curve niet meer volgt? Zal hij later extreem lang worden?

Antwoord

Lengte is iets erfelijks. Lange ouders zullen dus over het algemeen lange kinderen krijgen, en kleine ouders kleine kinderen.

Op grond van de lengte van de ouders kan een zogenaamde target height (streeflengte) worden berekend. Dat is een grove benadering, waarbij de uiteindelijke lengte zo'n 9 cm naar boven of naar onderen kan afwijken, op basis van de volgende formules:

  • voor meisjes: (lengte vader + lengte moeder - 13) /2 + 4,5
  • voor jongens: (lengte vader + lengte moeder + 13) /2 + 4,5

Op grond van uw eigen lengte en die van uw partner bedraagt de target height van uw zoon dus 193,5 cm (plus of min 9 cm). Ik berekende dat als volgt: 193 (lengte vader) plus 172 (lengte moeder) is 365 cm, plus 13 is 378 cm, gedeeld door 2 is 189, plus 4,5 is 193,5 cm.

Wanneer je op de huidige lengte van uw zoontje nog een aantal extra berekeningen loslaat, is hij op dit moment groter dan je op grond van zijn target height zou verwachten. Dat was voor het CB kennelijk een reden om binnenkort nog een keer de lengte te controleren, zeker als hij opeens sterker is gaan groeien dan de curve die hij tot dan toe volgde.

De verklaring voor zo'n verschijnsel kan soms heel simpel zijn, bijvoorbeeld dat er gewoon niet goed gemeten is. Dat is geen kwestie van onkunde of slordigheid, maar een gevolg van de omstandigheden. Het meten van de lengte van een 18 maanden oude jongen kan namelijk behoorlijk lastig zijn. Door het over drie maanden nog eens te doen, kan blijken dat hij dan gewoon weer op de oude lijn zit.

Ook zie je wel eens bij kinderen die wat aan de (te) dikke kant zijn, dat ze wat langer zijn. Over het algemeen komen ze dan uiteindelijk wel weer uit op de lengte die past bij hun familie.

Wanneer kinderen écht te lang blijken te zijn, dan kan dat allerlei (medische) oorzaken hebben. Het voert helaas te ver om al die mogelijkheden hier te bespreken.

Al met al denk ik dat het heel zorgvuldig is van uw CB dat ze binnenkort nog een keer willen kijken naar de lengte van uw zoon. Mocht hij dan tóch (weer) te lang zijn, dan kan er eens naar gekeken worden door – bijvoorbeeld – een kinderarts. Die kan dan nagaan wat de te verwachten eindlengte zal zijn, en of er aanwijzingen zijn voor een medisch probleem. Heel veel haast heeft dit echter niet.

Lees ook: