25 februari 2011 door Nanny Gortzak

De voedingen duren steeds langer. Hoe kan ik ze inkorten? (7 wkn)

Ons dochtertje is nu 7 weken. Ik ben bevallen in België, waar ze borstvoeding op aanvraag aanbevelen. Dit heb ik vanaf het begin gedaan. Het ging goed maar duurde altijd al erg lang.

Sinds 2 weken duren de voedingen steeds langer, met name de voeding van 19 uur. Dan is ze tot de laatste voeding erg huilerig en wil ze constant drinken. We proberen dit op te lossen met een speentje, maar dat wil ze niet.

Mijn vraag: hoe kan ik de voedingen inkorten, zodat ons dochtertje tevreden is en er meer regelmaat ontstaat? (Voorheen duurden de voedingen 45 minuten, inclusief verschonen, maar nu duurt een voeding vaak al anderhalf uur.) Ik vind dit erg moeilijk en het Belgische consultatiebureau blijft maar zeggen dat ik gewoon moet aanbieden. Kolven heb ik al geprobeerd maar dat wil niet lukken. Daar ben ik dus mee gestopt. Wat nu?

Antwoord

Normaal is het zo dat de meeste baby's na een paar weken oefenen behoorlijk handig worden in het drinken aan de borst. Als moeder merk je dat doordat de voedingen sneller en makkelijker verlopen. Er kunnen dagen tussen zitten dat de baby mopperig is, en heel veel en vaak wil drinken (dat zijn de zogenaamde regeldagen), maar daarna gaat het voeden weer als vanouds.

Uw dochter doet er echter steeds langer over om gevoed te worden, en ze is ook huilerig. Dat zijn duidelijke signalen dat er iets niet helemaal goed gaat. Er moet dus gekeken moet worden wat er aan de hand is.

Aanleggen optimaliseren

Het consultatiebureau adviseerde u om te blijven aanbieden. Op zich is dat een heel goed advies. Maar als een baby problemen heeft met het drinken zelf, zal langer drinken, of meer van hetzelfde, niet echt een oplossing zijn.

Mijn voorstel is om eerst goed te kijken naar het aanleggen. Zelfs als je geen pijn bij het voeden hebt, kan het optimaliseren van het aanleggen vaak toch goede resultaten geven.

Waar moet je als moeder op letten:

  • zorg dat de baby heel dicht tegen je aanligt. Het hoofdje kan iets naar achter gebogen liggen;
  • zorg dat de baby de tepel zodanig in de mond neemt dat de tepelhof (het donkere gebied om de tepel) aan de kant van de kin meer in de mond ligt dan aan de kant waar de neus naar wijst;
  • de kin van de baby raakt de borst echt aan, de neus kan vrij liggen;
  • wanneer de baby drinkt, is er een duidelijk ritme van zuigen en slikken merkbaar;
  • op het moment dat de baby zijn kaken open heeft, lijkt er een soort pauze te zijn, waarin de melk in de mond stroomt. Hoe langer deze pauze met open mond, hoe meer melk er stroomt, en hoe efficiënter de voeding is;
  • als je twijfelt of de baby wel goed aan de borst ligt, kun je de baby tijdens het drinken voorzichtig een beetje heen en weer schuiven. Een betere positie geeft dan meteen een langere pauze waarin meer melk stroomt.

Borstcompressie

Als het voeden al een tijdje niet optimaal is geweest, kan dat invloed hebben op de melkproductie. Een makkelijke manier om te helpen de productie te verhogen en de voeding efficiënter te laten verlopen, is het toepassen van borstcompressie.

Bij borstcompressie leg je de volle hand om de borst, en druk je de borst in om de melkstroom te verhogen. Vooral na de eerste toeschietreflex en tegen het einde van het voeden aan een kant, kan dit een goede manier zijn om de borst zo leeg mogelijk te krijgen. In combinatie met goed aanleggen, zal dit tot een snellere voeding leiden.

Als niets helpt

Als de genoemde maatregelen niet helpen, is het raadzaam om contact op te nemen met een lactatiekundige om eens goed te bekijken of het aanleggen wel goed gaat, of dat er iets bij de baby is dat goed aanleggen moeilijker maakt.

Succes ermee!

Lees ook: