Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

10 oktober 2001 door Diederik Bosman

De ziekte van Crohn en groeiproblemen (16 jr)

Bij mijn zoon van 16 is twee jaar geleden de ziekte van Crohn geconstateerd. Als hij zijn medicijnen gebruikt, heeft hij weinig klachten. Zijn ontwikkeling ligt keurig op schema, maar zijn groei vertoont achterstand. Een handfoto wees in 2000 uit dat hij minimaal 1,85m moet worden. Hij is nu ongeveer 1,72m.

Kan hij nog vanzelf doorgroeien of moeten we hulp vragen bij een kinderarts?

Antwoord

De ziekte van Crohn is een ernstige darmziekte. Ik denk dat een jongen van 16 die deze ziekte heeft, altijd bij de kinderarts onder controle moet blijven. Groeiproblemen komen in deze situatie veel voor, en wijzen er vaak op dat de ziekte niet optimaal behandeld wordt. Eerlijkheidshalve moet ik daarbij zeggen dat het ook bij maximale therapie nog steeds vaak voorkomt dat het groeien een probleem is.

Puberteit

Het belangrijkste is of uw zoon al dan niet in de puberteit is.

Als hij op de rand van de puberteit is (net wel of net niet), dan valt er soms nog winst te boeken met betrekking tot de groei en moet u zich wenden tot de kinderarts of tot een kinder-gastro-enteroloog.

Is hij al lang in de puberteit, dan wordt het moeilijker. Zeker is dat hij nog wel iets gaat groeien, maar hoeveel dat gaat worden is afhankelijk van de manier waarop hij behandeld wordt.

Bij patiënten met de ziekte van Crohn komt de puberteit overigens vaak later dan normaal.

Lees ook: