1 januari 2000 door Diederik Bosman

Diarree en zuur ruikende poep - wat betekent dat? (14 mnd)

Mijn zoontje (nu 14 maanden) heeft ruim anderhalve maand geleden een buikgriep gehad. Die duurde 4 à 5 dagen en de symptomen waren: geen verhoging, maar wel diarree en overgeven.

Tot de leeftijd van ongeveer 1 jaar heeft hij veel last gehad van zijn spijsvertering: veel windjes, gepaard gaande met huilen en wakker worden. Het is ongeveer na zijn eerste verjaardag ruim een maand beter gegaan (weinig windjes en niet meer huilend wakker worden), maar na die buikgriep zijn we weer terug bij af.

Toen ik laatst mijn zoontje verschoonde in aanwezigheid van een andere moeder, zei ze dat de ontlasting van mijn zoon zo zuur rook. Nu ruik ik zelf niet goed, maar mijn man gaf toen aan dat de ontlasting van mijn zoon bijna altijd zo ruikt. Wat we tijdens de buikgriep vreemd vonden, was dat de diarree op een gegeven moment bijna wit van kleur was met groene sliertjes erin (hij had niets bijzonders gegeten, wat hiertoe aanleiding kon geven).

Wij maken ons zorgen over de blijvende spijsverteringsproblemen van onze zoon en vragen ons daarnaast af of er een verband kan bestaan tussen vermelde problemen en zijn slechte contact maken (nauwelijks reageren op aanspreken, en moeilijk te troosten). Op een leeftijd van 5 maanden is onze zoon door een kinderarts gecontroleerd op reflux en de aanwezigheid van cysten en/of parasieten in zijn ontlasting, maar er is toen niets gevonden. Bij de introductie van vast voedsel met 5½ maand namen de darmkrampjes iets af.

Wat is uw advies?

Antwoord

Wij willen ons beperken tot de diarree en de zuur ruikende ontlasting.

Het is heel goed mogelijk dat uw kind een zogenaamde lactose-intolerantie heeft. Hierdoor kan het melksuiker niet goed afbreken. Het gevolg hiervan is: veel winderigheid en de door u beschreven ontlasting. Dit is eenvoudig na te kijken door de kinderarts.

Het feit dat de verschijnselen weer sterk terugkomen na de buikgriep, past ook goed bij een lactose-intolerantie.

Bij een redelijk normale groei zijn de symptomen van lactose-intolerantie:

  • frequente diarree;
  • winderigheid;
  • vaak ook buikpijn.

De test die gedaan moet worden, is een lactose-ademtest. Dat is gelukkig niet erg belastend voor uw kind.

Lees ook: