1 januari 2000 door Diederik Bosman

Diarreeklachten door salmonella bacterie. Laten onderzoeken?

Mijn zoontje van 21 maanden heeft sinds vorige week woensdag diarree. Eerst 3 à 4 keer per dag en toen drie dagen 6 keer waterdun. En nu nog steeds zo'n drie keer wat zachte ontlasting.

Wij waren vorige week in Duitsland en hij had boven de 40 graden koorts en na 3 maal (met tussenpauze van zo'n 5 uur) een paracetemol bleef het 39.9. Naar een Duitse arts dus, volgens hem had hij misschien een sluimerende Salmonella bacterie in de darmen en moest zijn ontlasting onderzocht werden.

Nu vindt de Nederlandse arts het echter totaal overbodig om zo'n onderzoek te doen, omdat een heleboel mensen drager van dit bacterie zijn.

Ik zou het zelf wel willen weten. Hoe komt het dat men daar zo verschillend over denkt? En moet je dit weten; is het aan te raden om dit alsnog te onderzoeken?

Antwoord

Inderdaad zijn veel mensen drager van deze bacterie zonder er last van te hebben. Echter je kunt er wel veel last van krijgen met heftige bloederige diarree.

Iemand met deze bacterie in zijn ontlasting behandel je dus alleen als er erge klachten zijn. Bij geen last geen behandeling.

De behandeling met antibiotica is ook lang niet altijd effectief. Vaak wordt de bacterie niet uitgeroeid en is het bacterie in zeer korte tijd resistent voor de antibiotica geworden.

Beide doktoren reageerden dus verschillend omdat de situatie toen anders was. Zoals de situatie nu lijkt te zijn met 3x per dag breiïge ontlasting zou nu geen reden zijn voor behandeling. Het wel of niet vinden van de bacterie nu zou dus ook geen verschil maken.

Lees ook: