5 januari 2001 door Sanderijn van der Doef

Dochter (13) masturbeert de hele dag. Hoe stop ik dat gedrag?

Mijn dochter van 13 doet de hele dag niets anders dan masturberen. Ik word daar af en toe niet goed van, want zelfs als er visite is zit ze onder haar rokje te friemelen.

Dat ze op haar eigen kamer af en toe met haar vagina zit te rommelen vind ik niet zo erg, maar als ze zelfbevrediging toepast in de huiskamer als er familie bij is, vind ik het toch echt te ver gaan. Het is zelfs zo erg dat ik bijna elk half uur aan haar moet vragen of ze van haar vagina afblijft.

Ik weet echt niet wat ik met haar gedrag aan moet. Ik hoop dat u enkele tips voor mij heeft!

Antwoord

Een kind van 13 dat voortdurend in het bijzijn van anderen aan haar geslachtsdelen zit, moet er onderhand toch echt opgewezen worden dat dat niet kan. Ik begrijp dat u dat al voortdurend doet, maar dat dat niet helpt.

Jeuk?

Ik vermoed dus dat er iets anders aan de hand is bij haar dan alleen maar het gedachteloos friemelen omdat dat zo lekker is.

Heeft ze bijvoorbeeld veel jeuk aan haar vagina of haar schaamlippen? Zo ja, dan moet u haar eens vragen sinds wanneer ze die jeuk heeft. Dat kan bijvoorbeeld komen als je je vagina wast met zeep, of als ze een schimmelinfectie heeft (die opgelopen kan zijn na een griep of iets dergelijks). Voor de schimmelinfectie moet ze wel even naar de dokter.

Goede voorlichting

Heeft u een idee hoever ze is in haar seksuele ontwikkeling? Gaat ze al met jongens om, of is ze daar nog niet aan toe? Als dat wel het geval is, zou u eens kunnen vragen wat ze doet. Een goede seksuele voorlichting zou dan op zijn plaats zijn.

Moeilijke vraag

Is er misschien iets seksueels gebeurd tegen haar wil met iemand? Dat is een moeilijke vraag om haar zo plompverloren te stellen, maar er is wel reden om eens rustig met haar te praten. Vertel haar dat u zich zorgen maakt over dat gefriemel aan haar vagina, de hele dag door. Dat u zich afvraagt waarom ze dat doet en hoe dat komt. Is er iets? Is dat niet het geval, dan moet het voor haar duidelijk zijn dat dat gedrag niet kan in de kamer waar anderen bij zijn.

Heeft u het idee dat ze toch iets achterhoudt, dan zou ik eens gaan praten met de huisarts.