Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!

1 januari 2000 door Ward van Alphen

Dochter (4) opeens overdag niet meer zindelijk

Mijn dochter is deze week vier geworden. Ze is sinds haar derde overdag zindelijk. 's Nachts plast ze nog in haar broek. Sinds een aantal maanden plast ze regelmatig ook weer overdag in haar broek. Het zijn geen hele plassen, maar meer een behoorlijke drup. Ze doet het ook wanneer ze even daarvoor al naar de wc geweest is.

Controle van de urine wees niets uit. Daarbij komt dat ze rustig in haar natte broek blijft lopen. Het interesseert haar niets, schijnbaar. Nu ze naar school gaat vind ik het vervelend dat ze met een kletsnatte broek uit school komt.

Wat kan ik hieraan doen?

Antwoord

Uw dochtertje van vier is 's nachts nog niet droog, was het overdag wel, maar sinds enkele maanden niet meer. Nu is het zo dat bedplassen veel voorkomt bij kleine kinderen. Tot een leeftijd van vijf jaar spreekt men officieel niet van een aandoening, omdat verondersteld wordt dat een aantal kinderen pas tegen hun vijfde levensjaar voldoende rijping hebben bereikt om zindelijk te kunnen worden.

De boeken zeggen dat één van de opties is dat als je als ouder je kalmte bewaart en geduld hebt totdat het kind de leeftijd bereikt heeft, dat het zindelijk kan worden. Maar bij uw dochtertje speelt mee dat er kennelijk een terugslag is. Ook dat komt relatief vaak voor.

Overdag nat zijn komt meer voor bij meisjes dan bij jongens. Lichamelijke problemen (zoals een blaasontsteking) moeten worden uitgesloten, dat is bij uw dochtertje één keer gebeurd. Misschien is het raadzaam om dit over een maand nog eens te controleren.

Het is verstandig eerst eens na te denken over hoe en wanneer dit "nat blijven" is begonnen. Waren er bijzondere omstandigheden, zoals spannende gebeurtenissen in haar leven, of bij mensen uit haar omgeving? Dan is het goed om daar oog voor te hebben, daar met haar over te praten, haar extra aandacht te geven, etc.

Valt het samen met het naar school gaan? Belangrijk is om erachter te komen of er iets is waar ze tegenop ziet (iets wat met plassen te maken kan hebben, maar misschien gaat het wel om iets heel anders).

U moet ook in kaart brengen wanneer de ongelukjes plaatsvinden. Ondanks dat u vertelt dat ze ook na het plassen nat kan zijn, lijkt het me verstandig dat ze rond de eventuele risico-momenten naar de WC gaat. U kunt dat wellicht stimuleren door middel van beloningen en complimentjes.

U zegt dat het erop lijkt dat uw dochtertje er geen last van heeft dat ze nat is. Dit kan wijzen op het eerder genoemde normale verloop van rijping: wellicht dat uw dochtertje er nog net niet aan toe was en is. Het kan ook zijn dat ze zich wel bewust is van het nat zijn, maar er zich voor schaamt en doet alsof er niets aan de hand is (maar daar is ze ook een beetje jong voor...?).

Een iets meer "Freudiaanse" optie is dat ze onbewust moeite heeft met de stap richting meer verantwoordelijkheid, die blaascontrole nu eenmaal betekent. Het feit dat ze eerst wel droog was en nu niet meer zou je dan zien als "regressie", terugvallen naar een eerder stadium van ontwikkeling. Dit hoeft allemaal niets ernstigs te betekenen: u kunt het zien als de reactie van een kind op een conflict (een intern conflict, waarbij het meer gaat om spanningen van uw kind zelf, maar er kunnen ook externe spanningen een rol spelen).

In algemene zin kunt u uw kind helpen door haar zo goed mogelijk de ontwikkelingsstappen te laten nemen die op deze leeftijd van belang zijn. Als ik uw kind zou onderzoeken, zou ik zeker ook fantasiespel met haar gaan doen, om eens te kijken wat er allemaal bij haar leeft...

Hopelijk zit er iets voor u bij. Misschien moet u een combinatie-aanpak ontwerpen. Belangrijk is dat u consequent blijft. Veel succes ermee.