1 januari 2000 door Diederik Bosman

Dochter is vaak moe. Is er sprake van suikerziekte?

Mijn dochter van 5 jaar is de laatste tijd erg moe. Ze gaat op tijd naar bed, wordt niet overdreven vroeg wakker en lijkt niet echt behoefte aan slaap te hebben. Ze is tijdens het spelen gewoon opeens moe en wil hangen. Ze drinkt vrij veel, heeft veel last van jeuk en knapt op nadat ze iets eet.

Als baby (laatst geborene van een tweeling) heeft ze op de kinderafdeling gelegen vanwege een te lage bloedsuikerspiegel. Moeder heeft als kind suiker gehad en suiker komt ook in de verdere familie voor.

Ze wil niet naar de dokter. Heeft het iets te maken met suikerziekte en toch naar huisarts gaan? Of is dit een manier van aandacht vragen?

Antwoord

Dit is vrijwel zeker geen suikerziekte. Als ik uw vraag lees blijkt dat er nogal wat misverstanden bestaan rondom suikerziekte.

Te hoog glucose-gehalte

Bij suikerziekte is het suikergehalte of liever gezegd het glucose-gehalte in het bloed veel te hoog als gevolg van een tekort aan het hormoon insuline. Dit insuline zorgt ervoor dat het suiker/glucose vanuit het bloed in de lichaamscellen terechtkomt. Eenmaal in de cel aangekomen wordt het suiker/glucose verbrand.

Bij suikerziekte blijft het glucose dus in het bloed en komt niet in de lichaamscellen terecht. Bij iemand met suikerziekte heeft het geven van suiker dan ook geen enkele zin. In tegendeel de patiënt wordt er alleen maar zieker van, want het suiker/glucose-gehalte in het bloed zou er alleen maar hoger door worden.

Extreem dorstig

Het feit dat uw kindje als pasgeborene een te laag bloedsuiker heeft gehad maakt haar helemaal niet verdacht voor suikerziekte. Suikerziekte geeft onder andere aanleiding tot veel plassen, waarbij de patiënt blijft plassen ook al drinkt hij/zij niet veel meer. Meestal zijn suikerpatiënten of beter gezegd diabetespatiënten ook extreem dorstig zolang hun bloedsuiker te hoog is en zolang zij niet behandeld worden. Dergelijke patiënten worden zelfs 's nachts wakker van de dorst.

Suikerziekte levenslang

Een ander aspect wat ik toch wil melden, is dat suikerziekte veelal een levenslange ziekte is. Het feit dat de moeder als kind "suikerziekte" heeft gehad en nu niet meer klinkt mij vreemd in de oren. Tenzij moeder als kind een extreem overgewicht heeft gehad.

In uw geval lijkt mij suikerziekte als oorzaak voor de moeheid van uw kindje vrijwel uitgesloten. Natuurlijk zijn er nog vele andere redenen waarom je als kind moe kunt zijn, zoals infecties, allergie, etcetera. Mocht zij nog lang moe blijven dan zou ik u zeker aanraden uw huisarts te raadplegen.

Lees ook: