1 januari 2000 door Sanderijn van der Doef

Doktertje spelen (6 jr)

Hallo Sanderijn!

Ik heb een dochtertje van zes jaar, dat vorige week doktertje heeft gespeeld met haar buurmeisje van zes. Ik heb het niet in de gaten gehad, maar dat buurmeisje heeft het wel tegen haar moeder verteld. Ze vertelde dat het mijn dochtertjes idee was! De buurvrouw kwam hier 's avonds met mij over praten, en vertelde dat zij het niet normaal vond! Ik zei dat het gewoon in het spel gebeurde, en dat het gewoon ontdekken is. Mijn dochter ontkent dat het alleen haar idee was!

Wie heeft er nou gelijk over normaal en niet normaal?

Antwoord

Doktertje spelen is absoluut een normale fase bij kinderen. Ouders die dat niet normaal vinden en daarvan schrikken, weten weinig van de gewone seksuele ontwikkeling van kinderen, of hebben zelf moeite met seksualiteit. Doktertje spelen doen de meeste kinderen een of meerdere malen in hun leven en het hoort bij de gewone nieuwsgierigheid van kinderen naar hun seksuele gevoelens.

De kans is groot dat het een idee van beide kinderen is geweest en het is eigenlijk niet belangrijk wie er wel of niet mee is begonnen.

Geen dwang en geen groot leeftijdsverschil

Wat wel belangrijk is, is dat er bij dit soort spelletjes nooit kinderen gedwongen worden, en dat ze elkaar geen pijn doen. Het is goed om dat duidelijk te maken aan je kind. Als dat bij dit spelletje allemaal niet gebeurd is, is er niets aan de hand. Verder moet er ook geen al te groot leeftijdsverschil bestaan tussen de kinderen. Maar daar is in dit geval geen sprake van.

Normen en waarden

Heel vervelend dat die buurvrouw er zo'n punt van maakt. Ik zou daar verder geen woorden meer aan vuil maken. Blijkbaar wil of kan ze niet begrijpen dat doktertje spelen een onschuldig spelletje is.

Leg wel aan uw dochtertje uit dat u het niet erg vindt als ze dat soort spelletjes doen, maar dat sommige vaders en moeders er niet van houden. (Net zoals sommige ouders niet van het spelletje 'oorlogje', of computeren, of bepaalde tv-programma's houden.) Als de buurvrouw niet meer wil dat haar kind dat soort spelletjes speelt, kan uw eigen kind dus beter geen doktertje meer met haar spelen. Iedere ouder heeft zijn eigen normen en waarden.

Kortom...

Probeer er in ieder geval geen dramatische zaak van te maken, want juist daardoor kan het effect zijn dat kinderen zich schuldig gaan voelen over een spelletje dat leuk is om te doen, dat prettig aanvoelt en dat ook nog eens doodnormaal is.