Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

28 juni 2002 door Nanny Gortzak

Drinkpatroon ontregeld - komt dat vanzelf weer goed? (3½ mnd)

Mijn dochter is 3½ maand oud en sinds een week of drie wil ze meer dan de gebruikelijke 6 voedingen die ze daarvoor wilde (soms 8). Ook is haar drinkpatroon, dat voorheen heel regelmatig was, veranderd in een onregelmatig patroon. Vooral 's avonds en 's nachts.

Van het consultatiebureau kreeg ik het advies om wat meer calorieën tot me te nemen omdat mijn lijf niet genoeg zou hebben om in de borstvoeding te stoppen. Ik had echter altijd het idee dat de borstvoedingskwaliteit op de eerste plaats stond en daarna mijn eigen energie. Klopt dit?

Ook ben ik weer aan het werk sinds twee dagen en merk ik dat mijn dochter, ondanks dat ze de gekolfde flesjes drinkt, vooral 's nachts veel wil drinken. Wat dat betreft heb ik het advies gekregen om rijstebloem in de afgekolfde flesjes te doen.

Door meer aan te leggen is het vraag en aanbod systeem niet meer in balans. Loopt de borstvoeding nu terug? Of is dit normaal en van voorbijgaande aard?

Antwoord

Uw dochter heeft sinds drie weken een ander drinkpatroon gekregen. Dat is normaal, omdat ze groeit. Ook drinkt ze, in verband met uw werk, nu uit flesjes. Dat kan de toegenomen vraag naar avond- nachtvoedingen verklaren. Verder vraagt u hoe het zit met uw eigen voeding. Die kan inderdaad wel een extra calorietje gebruiken.

Kortom: er zijn verschillende dingen tegelijk aan de hand. Hieronder zal ik de genoemde kwesties nader toelichten.

Drinkpatroon

Naarmate baby's groter worden, kunnen ze hun drinkpatroon wijzigen. Veel mensen denken dat een baby minder vaak moet gaan drinken, maar dat is niet zo. Sommige baby's zullen dat inderdaad doen, maar andere blijven net zo vaak drinken. Moeders kunnen wel merken dat de ene voeding meer gedronken wordt dan de andere. En ook het nemen van nachtvoedingen kan wijzigen.

Het kan inderdaad zijn dat de voeding wat is teruggelopen. De oplossing hiervoor is de baby vaker te laten drinken of door een extra kolfsessie in te lassen op het werk.

Calorieën

De hoeveelheid calorieën die u tot u neemt, kán van invloed zijn, bijvoorbeeld als u een vermageringsdieet volgt. Of misschien eet u minder dan u denkt.

Voor datgene wat u zelf nodig heeft, kunt u de volgende vuistregel gebruiken:

  • ga na wat u op een willekeurige dag vóór de zwangerschap at;
  • tel daarbij op: een extra boterham met beleg, een glas melk en een appel.

Dan komt u aardig in de richting van wat u zou moeten eten om in uw eigen behoefte en die van de melkproductie te voorzien. Veel moeders geven aan dat een goed ontbijt een goede start is om de dag door te komen. Denk ook bijvoorbeeld aan een bord havermout.

Lichamelijk contact inhalen

U geeft aan dat uw dochter ineens 's nachts veel wil drinken, sinds u weer werkt. Dit hoeft niet per se te liggen aan de hoeveelheid melk die ze overdag drinkt. Veel baby's hebben toch nog een zuigbehoefte die ze aan de borst willen voldoen. Ze willen het lichamelijke contact inhalen.

Als u de baby bij u in de buurt houdt 's nachts, dan kan dat veel moeite schelen. Voeden vlak voor het werken en zo snel mogelijk erna en in de avond de tijd nemen voor een uitgebreide voeding, kan al een hoop van dit lichamelijke contact bieden.

Vraag en aanbod

Zeker nu u weer werkt, is het opnieuw instellen van vraag en aanbod aan de orde. Dat kan zijn: op het vlak van de melkproductie, maar ook op het gebied van lichamelijk contact.

Na een paar weken zult u merken dat u weer een bepaald ritme vindt samen met uw dochter. Maar baby's blijven groeien en zich ontwikkelen: na verloop van tijd zal er opnieuw een nieuw ritme ontstaan, waar iedereen weer aan moet wennen.