Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

29 november 2002 door Sanderijn van der Doef

Duiden blaasjes of blaren in de keel op seksueel misbruik?

Ik heb een zoon van bijna 4 jaar en ik zit al vanaf dat hij een jaar is met het volgende probleem. Op een gegeven moment merkte ik dat hij steeds een of meer blaasjes of blaren helemaal achterin zijn keeltje had. Daarom ben ik verschillende keren met hem naar de huisarts geweest, die mij als overbezorgde moeder afschilderde en beweerde dat het niets voorstelde.

Toch heeft hij tot zijn derde jaar geen vast voedsel kunnen eten en gaf ik hem dus steeds maar fijngemalen eten. Hij kon wel prima praten vanaf een jaar maar had dus wel moeite om vast voedsel door te slikken.

Laatst keek ik naar Crime Scene Investigation, waar dus doodleuk werd vastgesteld bij een overleden vrouw dat ze blaren achterin haar keel had omdat ze ongewenste orale seks had gehad. Dat deed bij mij een belletje rinkelen, waar ik niet geruster van werd. Ik heb het wel eens geprobeerd dit in mijn omgeving te bespreken, maar wederom werd ik als overbezorgde moeder beschouwd. Mijn gevoel zegt me dat er iets niet in de haak is en dat blaasje zit er nog steeds.

Antwoord

Toevallig heb ik die aflevering van Crime Scene Investigation ook gezien. Daarin was sprake van een vrouw die gedwongen orale seks had, zodanig dat er een blaar in haar keel ontstond. Met een beetje fantasie kunnen we ons allemaal wel voorstellen hoe deze blaar heeft kunnen ontstaan. Iedereen zal ook onmiddellijk begrijpen wat een traumatische gebeurtenis dit moet zijn geweest.

Ik kan me echter nauwelijks voorstellen dat door zoiets gewelddadigs de blaar in de keel van uw zoontje is ontstaan. U zou dan ook andere signalen bij uw zoontje moeten opmerken. Met name gedragssignalen, zoals:

  • angstig gedrag;
  • teruggetrokken gedrag;
  • slaapproblemen;
  • nachtmerries;
  • angst voor bepaalde mannen.

Sommige kinderen hebben regelmatig blaren of aften in hun mond, zeker als ze wat minder weerstand hebben. De kans dat uw zoontje daar al heel lang last van heeft, is veel groter dan de mogelijkheid van seksueel misbruik.

Het herkennen van signalen van seksueel misbruik bij jonge kinderen is overigens geen gemakkelijke zaak. Er zijn zeer veel mogelijke signalen, (zowel fysiek als gedragsmatig) en bovendien kunnen al die signalen ieder voor zich ook op iets heel anders wijzen dan seksueel misbruik. Daarom wordt door experts op het gebied van seksueel misbruik altijd gekeken naar bepaalde combinaties van verschillende signalen.