Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

1 januari 2000 door Diederik Bosman

Duiden ijzer- en vitamine E tekort op glutenintolerantie?

Mijn zoontje wordt over 2 weken 2 jaar en is een echt zorgenkindje. Maar sinds november krijgt hij nonstop een ijzerdrank en 2 maanden lang vitamine E en C. Zijn tong en binnenkant van zijn wangentjes zijn steeds kapot.

Een diëtist kon me niet verder helpen en toen ben ik met hem naar een iriscopist geweest. Hij vertelde dat er sprake was van glutenintolerantie. Echter ik geloof dat pas wanneer een arts dat bevestigt. Maar dan krijgt hij weer allerlei pijnlijke onderzoeken.

Wat is de mening van een kinderarts over een iriscopist? In hoeverre kan ik deze uitslag dan geloven? Want het ijzer tekort moet toch ergens vandaan komen.

Antwoord

Zowel het ijzertekort als ook het tekort aan vitamine E en de pijnlijke mond (aften) kunnen inderdaad allemaal zeer goed passen bij glutenintolerantie, ook wel coeliakie genaamd.

Coeliakie

Naar de nieuwste schattingen heeft één op de 200-250 personen in Nederland glutenintolerantie. Het is dus geen zeldzame aandoening en je kunt er uitstekend zeer oud mee worden.

Bloedonderzoek

Er zijn bloedonderzoeken die deze diagnose kunnen suggereren, maar deze bloedonderzoeken kunnen niet 100% zekerheid bieden. Omdat de therapie een levenslang glutenvrij dieet is moet je als dokter zeer zeker zijn van de diagnose.

Endoscopie

Het uiteindelijke bewijs voor deze glutenovergevoeligheid vindt je in de dunne darm. Deze dunne darm is bij coeliakie beschadigd waardoor het ijzer tekort en soms het vitamine tekort ontstaan. Je moet dus om de diagnose te bevestigen een endoscopie doen wat bij kinderen veelal onder narcose plaatsvindt. Dit is inderdaad enigzins emotioneel ingrijpend maar niet pijnlijk.

Nu ben ik niet goed op de hoogte in hoeverrre een iriscopist altijd gelijk heeft. Mijn advies zou zijn, gezien de klachten die wel degelijk bij deze glutenovergevoeligheid kunnen passen, om eerst een bloedonderzzoek naar coeliakie te laten doen en zo nodig een endoscopie. Ik zou overleg voeren met uw huisarts.

Lees ook: