8 september 2006 door Merit Tabbers

Duidt wit en moe eruit zien op een hartprobleem? (10 jr)

Mijn dochter van 10 heeft haar hele prille leven al zo'n wit en moe gezicht. Uit een bloedtest kwam niets naar voren. Ikzelf begin nu te denken dat ze ook iets aan haar hart kan hebben. Dat hoor je wel eens, dat een kind ineens in elkaar zakt. Ze heeft ook niet een geweldige conditie, alhoewel ze wel heel actief is.

Ik vind het te shocking, voor haar, om ermee naar de huisarts te gaan. Graag uw reactie.

Antwoord

Ik denk dat de kans op een verborgen hartprobleem bij uw dochter verwaarloosbaar klein is. U vertelde bijvoorbeeld dat uw dochter heel actief is, alleen heeft ze een wit en moe gezicht. Slaapt ze extreem veel? Ik denk het niet, anders had u dat wel erbij verteld.

Verder hoor ik eigenlijk niet dat ze klachten heeft die op een hartprobleem kunnen duiden, zoals: benauwdheid (bij inspanning), slecht groeien, verminderde inspanningstolerantie of vocht vasthouden. Ook is er denk ik nooit een hartruisje bij haar gehoord, anders had u dat vast gemeld. Verder vertelde u ook niet dat er ritmestoornissen of andere hartafwijkingen in de familie voorkomen.

Al met al doet dit me helemaal niet denken aan een hartprobleem. Alles kan natuurlijk, en niemand heeft garanties. Ook al kom je net bij de dokter vandaan. Het klinkt misschien wat cru, maar de kans op een verkeersongeluk is vele malen groter dan een aangeboren hartafwijking op deze leeftijd.

Als ik u niet gerust heb kunnen stellen, bespreek het dan toch maar even met de huisarts. Vraag of die naar haar hart wil luisteren en haar bloeddruk wil opnemen.