Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

29 september 2006 door Nanny Gortzak

Eén van beide borsten voelt hard aan en produceert minder melk. Hoe kan dat?

Mijn zoontje is nu 12 weken en heeft enkel borstvoeding gekregen. In deze tijd heb ik al 4x verstopte melkkanaaltjes gehad en 1x een borstontsteking, telkens aan dezelfde kant, op dezelfde plek.

Omdat ik nu weer werk, kolf ik om de 2 ½ à 3 uur. Nu merk ik dat de borst waar de ontsteking steeds zat, maar de helft produceert ten opzichte van de andere borst. Ik maak mij hier zorgen om.

Ook voelt de minder producerende borst harder aan. Hij wordt nooit zo zacht als de andere kant. Wat zou dit kunnen betekenen en heeft dit te maken met de mindere productie?

Antwoord

Op zich is het normaal dat een borst die ontstoken is geweest, tijdelijk minder produceert. Maar omdat het een steeds terugkerend probleem is op dezelfde plek, verdient dit toch meer aandacht.

Mogelijke oorzaken

Allereerst kunt u bij uzelf nagaan of er een aanwijsbare reden is voor de verstopping. Denk bijvoorbeeld aan:

  • knellende kleding;
  • een BH die eigenlijk niet goed past;
  • een tas die je altijd op dezelfde plek draagt;
  • een buikdrager;
  • op de borst slapen, etc.

Ook kunt u zich de volgende vragen stellen:

  • hoe drinkt uw zoon aan de kant waar het alsmaar misgaat? Wijkt dat af van het drinken aan de 'goede' kant?
  • heeft u al geprobeerd in wisselende of andere houdingen te voeden?
  • is het probleem pas ontstaan nadat u met kolven bent begonnen, of bestond het al eerder?
  • als het een kolfprobleem zou kunnen zijn, past het kolfstuk dan wel goed op de borst, en kolft u niet te hard?
  • heeft u ooit een operatie of een verwonding aan de borst gehad? Denk daarbij ook aan blauwe plekken, die kunnen duiden op inwendige schade, met mogelijk littekenweefsel als gevolg.

Verder is het handig om te weten dat sommige moeders baat hebben bij het toevoegen van lecithine aan hun dieet. Lecithine-supplementen zijn onder andere te koop in natuurwinkels.

Als niets helpt

Ofschoon de verminderde melkproductie en het beurse, hardere gevoel nog wel een aantal dagen kunnen aanhouden, moeten deze klachten toch verdwijnen. Als dat niet zo is, dan moet ernaar gekeken worden door een arts.

Misschien is de ontsteking nog niet helemaal weg, of is er inmiddels een abces gevormd. Om eventueel andere oorzaken op te sporen, kan een echo van de borst worden gemaakt. U kunt dit bespreken met de behandelend arts.

Ik wens u succes en sterkte!