27 maart 2009 door Frea Kruisinga

Een koortslip - wat doe je daaraan? (13 jr)

Mijn zoon van 13 heeft regelmatig (nu al drie keer in de afgelopen drie maanden) een koortslip. Hij heeft al heel wat zalfjes geprobeerd, maar niets helpt. Hij voelt zich er erg ongemakkelijk bij, en het doet erg veel pijn. Deze keer is het zo erg dat hij niet eens kan lachen en moeilijk kan eten.

Wat kan ik eraan doen en wat kan ik doen om het te voorkomen?

Antwoord

Aan een koortslip valt helaas niet zo veel te doen. U vertelde niet welke zalfjes uw zoon inmiddels al gebruikt heeft, maar ik kan er zelf twee bedenken: een crème tegen virale huidinfecties en een crème die de pijn wat kan verzachten. Beide lossen het probleem niet op... Ook is het moeilijk om een koortslip te voorkomen.

Een koortslip (herpes labialis) wordt veroorzaakt door het herpesvirus. Iemand die last heeft van een koortslip, draagt dit virus bij zich in bepaalde zenuwbanen van de huid. Het virus is daar terecht gekomen doordat er op een gegeven moment een besmetting heeft plaatsgevonden, bijvoorbeeld van iemand anders met een koortslip.

Het slapende virus kan actief worden en veroorzaakt dan klachten:

  • eerst pijn, jeuk of branderigheid;
  • daarna rood worden van de huid en het ontstaan van kleine blaasjes;
  • na ongeveer 10 dagen zijn de klachten weer helemaal weg.

De regelmaat waarmee de koortslip optreedt, verschilt per persoon. Er zijn wel bepaalde omstandigheden die een koortslip kunnen uitlokken, zoals zonlicht, stress en koorts.

Zoals gezegd: een echte behandeling bestaat helaas niet. Maar:

  • aciclovir-crème bij de allereerste verschijnselen kan soms de duur van de klachten iets bekorten. Het verschil is echter minimaal (ongeveer een halve dag);
  • de pijn kan eventueel behandeld worden met een verdovende crème.

En als op een gegeven moment duidelijk is geworden wát de koortslip uitlokt, kun je proberen om die dingen te vermijden...

Lees ook: