7 juli 2006 door Sanderijn van der Doef

Een man trok zich af terwijl hij naar onze dochters keek. Hoe moeten we daarover praten?

Van de week zijn we erg geschrokken, omdat een man zich heeft staan aftrekken achter een container, terwijl hij naar onze drie dochters stond te kijken die een paar meter verderop aan het spelen waren.

Omdat we geen zicht op de containers hebben, hebben wij de man niet gezien. Maar een oplettende overbuurvrouw gelukkig wel. De man kwam al achter de container vandaan, toen onze overbuurvrouw naar hem schreeuwde. Onze kinderen hebben dus niks expliciets gezien. Toch heeft onze oudste dochter (van 7½) oogcontact met hem gehad. Ze dacht dat hij verlegen was en dat hij zich daarom daar schuilhield. Door wat ze vertelde, weten we dat hij daar een half uur is geweest.

We vinden het een moeilijke situatie, omdat we geen idee hebben of het een incident was, of dat we meer kunnen verwachten.

Ook worstelen we met de vraag hoe we er met onze dochter over moeten praten zonder dat ze bang wordt. We hebben al verteld dat de politie kwam omdat de man zijn piemel liet zien en dat dat niet mag. Maar onze dochter komt nu met vragen als: waarom keek hij dan naar ons?

Antwoord

Om met uw laatste vraag – over de manier van praten – te beginnen: het is altijd het beste om in dit soort situaties zo open en eerlijk mogelijk te zijn tegenover je kinderen, omdat ze anders hun eigen invulling gaan geven aan datgene wat er feitelijk gebeurd is. Kinderen denken al snel dat alle 'enge mannen' kinderen meelokken en opeten of iets dergelijks. Van dat soort fantasieën worden ze pas echt bang.

Alles gewoon uitleggen

Wat u uw kinderen tot nu toe verteld heeft, is prima. De man liet zijn piemel zien en dat mag niet van de politie.

Maar uw (oudste?) dochter wil méér weten. Ze vroeg bijvoorbeeld waarom hij dan naar de kinderen keek. U kunt dan in alle eerlijkheid antwoorden dat hij dat gewoon prettig vond. Sommige mannen vinden het nu eenmaal leuk om naar kinderen te kijken. U kunt daar nog aan toevoegen dat dit soort mannen het waarschijnlijk ook prettig – of spannend – vindt als de kinderen hun blote piemel zien. U kunt dat allemaal gewoon uitleggen.

Aan het eind van uw uitleg kunt u terugkomen op het feit dat de politie verscheen. Grote mensen mogen nu eenmaal niet hun piemel laten zien aan een kind dat ze niet kennen (een vader die naakt uit de douche komt, is natuurlijk weer heel iets anders). Doen ze dat toch, dan zijn ze ziek in hun hoofd. En strafbaar.

Waakzaam en weerbaar maken

Wat u verder zou moeten doen, is uw kinderen waakzaam en weerbaar maken (wat iets anders is dan bang maken). Vertel ze dat de dingen die ze hebben meegemaakt, nog wel eens vaker kunnen gebeuren en dat ze dat dan meteen thuis moeten melden.

Vertel ze ook dat wat de buurvrouw heeft gedaan (namelijk: hard tegen de man schreeuwen) heel erg goed was, en dat de kinderen het zelf ook mogen doen, als ze het durven.

Schreeuwen

Het geeft kinderen een gevoel van macht als ze kunnen schreeuwen. En soms lukt het ook wel om zo'n man op die manier te laten afdruipen. Zeker als ze met een groepje zijn.

Maar andere manieren zijn ook goed. Bijvoorbeeld:

  • hard weghollen;
  • gillen;
  • of iets naar hem gooien om hem weg te jagen.

Kans op herhaling

Tenslotte nog even uw vraag of deze man nog vaker zal terugkomen. De kans daarop is klein, omdat hij weet dat de buurt nu op zijn hoede is. Met dank aan de buurvrouw.