12 juni 2009 door Frea Kruisinga

Een nacht doorslapen bij flesvoeding op verzoek? (9 wkn)

Mijn zoontje van 9 weken (ongeveer 6000 gram) krijgt sinds zijn 2e week flesvoeding. Ik voed volledig op verzoek. Hij heeft anderhalve week doorgeslapen van 19 uur 's avonds tot 3 uur 's nachts, en sinds 3 dagen krijgt hij zijn laatste fles om ongeveer 19 uur en slaapt hij vervolgens door tot 6 uur 's ochtends. Overdag krijgt hij 4, soms 5 flessen van 200cc.

Ik hoor van meerdere mensen én van de infolijn van het consultatiebureau dat dit niet goed is (in verband met de bloedsuikerspiegel).

Het gaat tegen mijn gevoel in hem wakker te maken voor een voeding, aangezien ik volledig op verzoek voed. Het is een vrolijk, relaxed ventje, ook na een nacht doorslapen (hij is niet suffig of zo). Wat is nu goed?

Antwoord

Uw zoontje krijgt met 4 à 5 flessen van 200 ml ruim voldoende voeding overdag. Hij groeit goed en heeft een heel goed gewicht, dus ook voldoende reserves om een nacht door te slapen. Geen probleem dus.

Iets anders is dat u vertelde dat u voedt op verzoek. Daar moet je wel mee oppassen, als je flesvoeding geeft! Op zich is 4 à 5 flessen geen probleem, maar het gevaar van 'on demand' flesvoeding geven, is dat de baby te veel voeding binnen kan krijgen.

Bij borstvoeding doet dat probleem zich niet voor, omdat de aanmaak van moedermelk zich aanpast aan de behoefte van de baby. Zo krijgt een borstgevoede baby dus nooit te veel. Flessen met kunstvoeding zijn daarentegen altijd beschikbaar...

Lees ook: