Weet jij welke voedingsstoffen je extra nodig hebt tijdens de zwangerschap? Deze vitamines zorgen voor een gezonde zwangerschap

6 juli 2005 door Merit Tabbers

Een putje met een gaatje erin, vlak boven de bilspleet. Wat is dat?(5½ mnd)

Mijn zoontje is nu 5½ maand oud. Ter hoogte van zijn heiligbeen heeft hij een putje in zijn bilspleetje waar wel een gaatje in zit, maar waar je niet doorheen kunt kijken zeg maar.

Op het oog heeft hij nergens last van, maar ik las op het internet dat het kan duiden op een verborgen open ruggetje?

De bilspleet is onderaan gewoon normaal open, dan krijg je een stuk dat dicht zit en dan een opening dat loopt naar de onderrug (net als bij ieder ander mens volgens mij). In die opening zit dus het putje met een gaatje ter grootte van een speldenknop.

Antwoord

Spina bifida oftewel een open ruggetje kun je onderverdelen in twee soorten:

  • spina bifida aperta - de open vorm
  • spina bifida occulta - de verborgen vorm.

Het klopt dat er sprake kan zijn van een spina bifida occulta, ook wel 'verborgen open rug' genoemd, als er een putje met een gaatje zit op de plek die u beschreef. Verder kan er ter plaatse van een spina een kuiltje, een haarpluk of soms een rode plek zitten.

De spina bifida occulta is de minst erge vorm en wordt vaak niet ontdekt. Sommige wervels kunnen (aan de achterkant) niet gesloten zijn, maar dit geeft zelden beschadiging aan de zenuwen. Wel bestaat er enige kans op rugklachten op latere leeftijd.

Een röntgenfoto – met als nadeel stralingsbelasting – kan de spina aantonen, maar er is geen behandeling voor. Ik adviseer u een keer naar de huisarts te gaan om het even te laten zien.

Een spina ontstaat in de eerste 4 weken van de zwangerschap. Als één van de mogelijke oorzaken wordt een tekort aan foliumzuur genoemd. Daarom wordt tegenwoordig geadviseerd om een maand voor het begin (respectievelijk de wens) van een zwangerschap te starten met het slikken van foliumzuur. Dit verkleint de kans op een spina, maar sluit het zeker niet uit, omdat er meerdere oorzaken kunnen zijn dan alleen een tekort aan foliumzuur.

Lees ook: