7 maart 2002 door Diederik Bosman

Een van zijn balletjes is 'opgelost' - kan dat? (9 jr)

Toen mijn zoontje 4 jaar oud was, is hij geopereerd aan een liesbreuk en een balletje dat niet was ingedaald. Nu is hij 9 en sinds een paar maanden is dat bewuste balletje opeens kwijt. Het streekziekenhuis kon niks vinden op de echo. We zijn doorgestuurd naar het SKZ in Rotterdam. Ook daar was niks meer te vinden op de echo.

Ik kreeg een vreemd verhaal te horen, dat waarschijnlijk tijdens de operatie, 5 jaar geleden, iets is 'aangetikt', waardoor het balletje is beschadigd en in de loop van de tijd gewoon is opgelost in het lichaam. Zelf heb ik geen vrede met deze uitleg. Hebben jullie hier al eens van gehoord?

Antwoord

Het verhaal dat u te horen kreeg, komt ons inderdaad een beetje vreemd voor. Het zou wat anders zijn geweest als het balletje (de testis) nooit in de balzak zou hebben gezeten, maar dat is niet het geval. Een paar maanden geleden was hij er nog.

Een zaadbal (testis) ontwikkelt zich alleen goed als hij in de balzak (het scrotum) zit. Wanneer een testis niet is ingedaald en bijvoorbeeld in de buikholte zit, verandert hij, en kan hij zeer klein worden.

Op grond van uw beschrijving vermoeden wij dat de testis wel erg klein is geworden, waardoor hij niet meer met een echo te zien is. Dat betekent echter niet dat hij er helemaal niet meer is.

Als de testis tot een aantal maanden geleden gewoon aanwezig was, moet u volgens ons teruggaan naar een dokter (kinderchirurg of uroloog) en de situatie opnieuw voorleggen. In sommige gevallen zijn er namelijk ook andere – hormonale – tests mogelijk om na te gaan hoe het zit.