Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

11 juni 2010 door Fleur de Lorijn

Eens per 5 dagen poepen - wat doen we daaraan? (5 mnd)

Onze dochter van 5 maanden heeft slechts eens in de 5 dagen ontlasting (in vele kleuren, van donkergroen tot geel). De voorgaande dag heeft ze veel last van krampjes. Ook geeft ze lang na het voeden nog voeding terug; soms wel 2 uur later. Boert veel en laat veel stinkende winden. 's Ochtends, 's avonds en 's nachts krijgt ze borstvoeding, overdag Omneo Nutrilon.

Kunnen we nog verbetering brengen in dit patroon?

Antwoord

Ik zal mij even beperken tot het poeppatroon; dat is in dit geval het belangrijkst.

Voor kinderen die geen borstvoeding krijgen, geldt dat ze 3 keer per week ontlasting zouden moeten hebben. Bij kinderen die wél borstvoeding krijgen, is het niet vreemd als ze maar eens per 10 dagen poepen.

Uw dochter zit een beetje in de overgang van borstmelk naar flesvoeding. Je ziet dan vaker dat kinderen last hebben met poepen. Voor haar is eens in de 5 dagen ontlasting wel weinig. Het zou heel goed obstipatie (verstopping) kunnen zijn.

Sommige kinderen hebben er geen last van als ze weinig poepen. Dan hoef je ook niets te doen. Als kinderen er wel last van hebben, kun je ze helpen met verschillende maatregelen.

1. Het eerste advies is altijd: extra water in de voeding doen.

2. Helpt extra water niet, dan is een voeding zoals Omneo heel goed, omdat het de ontlasting vaak wat brijiger maakt.

3. Als ook dat onvoldoende werkt, moet je starten met een laxeermiddel, zoals lactulose. Dit moet u doen in samenwerking met de huisarts.

Lees ook: