17 september 2004 door Nanny Gortzak

Eerst te veel melk en nu steeds minder - hoe kan dat?

Ik voed mijn zoon nu 4 maanden maar de melkproductie loopt terug (hij is in een maand 95 gram afgevallen). Toen hij net geboren was, had ik te veel, en spuugde hij soms steeds wat uit, omdat hij het niet weg kon slikken. Op het consultatiebureau raden ze me aan om flesvoeding te gaan geven.

Nu is mijn vraag: hoe kan ik ervoor zorgen dat de melkproductie weer meer wordt? En: hoe komt het eigenlijk dat de productie minder wordt? (Ik werk op dit moment niet, dus ik heb ook geen stress of zo).

Antwoord

Dit probleem komt vaker voor. In de eerste paar dagen of weken is er zo veel melk, dat de baby eigenlijk alleen maar de borst in de mond hoeft te nemen en een beetje met zijn lipjes hoeft te bewegen, om al te kunnen drinken. De borsten zitten zo vol, dat op deze manier de baby voldoende melk binnen krijgt om zelfs flink te kunnen groeien.

Maar dan. De melkproductie past zich langzaam aan aan de vraag, en zal dus verminderen. Een baby die in het begin makkelijk en snel beloond is, zal nu in sommige gevallen niet weten hoe hij de juiste hoeveelheid melk uit de borst moet krijgen. Na de eerste sterke melkstroom denkt de baby al klaar te zijn met de voeding. Omdat de borsten dan niet volledig leeggedronken zijn, past het lichaam zich hieraan aan door weer minder melk te gaan produceren. Dus minder melk en minder groei.

Wat kun je eraan doen?

Om te beginnen kunt u uw zoon vaker aanleggen, bijvoorbeeld elke 2 uur. Bij elke voeding geeft u uw zoon minimaal twee borsten.

Om uw zoon te helpen de borsten zo goed mogelijk leeg te drinken, kunt u borst-compressie toepassen (als de melkstroom minder wordt). Dit doet u door uw hand zo ver mogelijk tegen de ribbenkast om de borst te leggen en wat druk uit te oefenen. De melkstroom zal dan weer wat sneller gaan lopen, wat u kunt merken aan het zuig- en slik-patroon.

Zodra het zuig- en slik-ritme weet langzamer wordt, laat u de druk zakken. Soms begint de melkstroom dan weer opnieuw, maar soms moet u toch weer meer druk uitoefenen op de borst.

Als ook met deze borstcompressie de baby niet meer afwisselend zuigt en slikt, kunt u van borst wisselen en aan de tweede kant hetzelfde doen. Eventueel kunt u beide borsten nogmaals op deze manier aanbieden.

Natte luiers

Waarschijnlijk zult u al na enkele dagen merken dat uw melkproductie weer omhoog gaat. Dit kunt u ook zien aan de hoeveelheid natte en soms ook vieze luiers. Om zeker te weten dat u op de goede weeg bent, kunt u een keer extra wegen.

Indien nodig kunt u met een lactatiekundige en het consultatiebureau afspreken wat u het best kunt doen om uw zoon weer voldoende te laten groeien. Aanvullende maatregelen, zoals bijvoeden, kunnen soms nodig zijn.

Groei

Uw zoon is nu, na vier maanden, wat afgevallen. Het kan normaal zijn dat borstgevoede baby's rond de vier maanden niet meer zo snel groeien als daarvoor. Het is echter niet de bedoeling dat ze afvallen. Soms eten baby's wat slechter als ze zich niet lekker voelen, of als er een verkoudheid dwars zit, of als zij last van een prik hebben.

Door een aantal dagen vaker te voeden en goed aandacht te besteden aan de manier van voeden, krijgen de meeste baby's toch wat zij nodig hebben en zal de groei daarna weer gaan inzetten.