9 juni 2000 door Sanderijn van der Doef

Eerste natte droom bij 11½ - kan dat?

Mijn zoon van 11,5 heeft al enige tijd geleden verteld dat hij soms een beetje in zijn broek plast 's nachts en daarom zo veel onderbroeken in de was gooit. Volgens mij zouden het best eens natte dromen kunnen zijn, hoewel ik altijd dacht dat dat pas over een paar jaren zou komen.

Hij is erg gegroeid de laatste 6 à 9 maanden (ook bij zijn piemel) en moet ook al deodorant gebruiken. Is dit de normale leeftijd dat dit deel van de seksuele ontwikkeling op gang komt?

Antwoord

Eigenlijk weet niemand wanneer jongens hun eerste zaadlozing hebben. Het is nooit echt onderzocht, veel jongens melden het niet aan hun ouders, ouders merken het niet altijd, en consultatiebureau-artsen vragen er ook niet altijd naar. Dus ja, hoe bepaal je dan de gemiddelde leeftijd?

Rond hun 14e

Je kunt hoogstens aan volwassenen vragen of zij nog weten wanneer het hun voor het eerst overkwam. Dat wordt in werkelijkheid ook gevraagd, en dan blijkt dat jongens hun eerste zaadlozing gemiddeld twee jaar later krijgen dan de eerste menstruatie van meisjes. Gecorrigeerd voor de teruglopende leeftijd voor de eerste menstruatie (meisjes worden tegenwoordig eerder ongesteld dan vroeger), betekent dat dat jongens nu rond hun 14e hun eerste zaadlozing krijgen.

Maar dat is allemaal theorie. Ik weet dat er ook jongens zijn die al veel eerder met de puberteit beginnen en dus ook eerder een zaadlozing zullen hebben.

En bij 11,5?

Een jongen die met 11,5 jaar zijn eerste zaadlozing krijgt (in de vorm van natte dromen) is vroeg, maar het kan wel degelijk. Zeker als hij kort ervoor of erna ook flink is gaan groeien. Dan is het duidelijk dat hij aan de puberteit is begonnen. Dus die kleine plasjes 's nachts waar uw zoon het over heeft, zullen hoogstwaarschijnlijk tóch natte dromen zijn.