Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

7 maart 2003 door Diederik Bosman

Eetprobleem na buikgriep. Hoe komt dat? (17 mnd)

Mijn zoontje van 17 maanden heeft drie weken geleden een buikgriepje gehad: een dag overgeven en een paar dagen diarree. Sindsdien wil hij niet meer warm eten. Tot die tijd at hij alles wat los en vast zat.

Hij wil nog wel fruit (peer, banaan en soms mandarijn), opvolgmelk met Bambix, toetjes en boterhammen. Maar zodra ik hem warm eten voorschotel, in stukjes of gepureerd, weigert hij alles. Potjes idem dito. Hij duwt het gewoon weg of hij spuugt het weer uit.

Nu heeft hij sinds twee dagen kapotte mondhoeken. Zou dat een koortsblaar kunnen zijn (al weet ik dan niet hoe hij er aan komt)? Of duidt het op een soort vitamine-tekort door zijn eenzijdige eetpatroon? Of kan het nog wat anders zijn?

Antwoord

Wat u beschrijft komt zeer vaak voor na een periode van spugen en diarree. Bij een dergelijke gastro-enteritis zijn de maag en de darmen geïnfecteerd, meestal met een virus. Dit virus veroorzaakt het spugen en de diarree die er meestal op volgt.

Zo'n infectie is natuurlijk niet direct over, zelfs niet als de diarree gestopt is. Veelal houdt de patiënt er een tijdje lichte buikpijn en beduidend minder trek aan over. Dit laatste lijkt ons het geval bij uw zoontje.

Wij adviseren u dan ook geduld te hebben en er vooral geen strijd van te maken. Meestal komt het vanzelf weer in orde.

De kapotte mondhoeken zijn waarschijnlijk niet het gevolg van een vitamine-tekort maar een uiting van de iets verminderde weerstand. Een eventueel vitamine-tekort treedt pas na langere tijd op.

Lees ook: