Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!

19 november 2004 door Nanny Gortzak

Er komt een geel-achtig vocht uit mijn borsten. Mag mijn baby dat drinken? (7 mnd)

Ik ben bevallen met een keizersnede en ik heb daarna één week borstvoeding gegeven. Door een slechte begeleiding in het ziekenhuis moest ik helaas stoppen.

Nu, na 7 maanden, merk ik dat er nog steeds een geel-achtige vloeistof uit mijn borsten komt. Ik heb destijds in het ziekenhuis pilletjes gekregen om de borstvoeding te stoppen.

Mijn vraag is of ik mijn dochtertje nog mag aanleggen en of die melk nog wel goed is voor haar. Het is niet de bedoeling om het als volwaardige voeding te geven, maar gewoon voor het contact met mijn kleintje.

Antwoord

Wat er uit uw borsten komt, is prima melk, die uw baby gewoon kan drinken. Melk die lang in de borst blijft zitten, kan namelijk niet bederven of verouderen. Als je niets zou doen, wordt de melk overigens weer volledig opgenomen in het lichaam.

Zoute smaak

Wel is het zo dat de samenstelling en de smaak wat kunnen veranderen door het afbouwen. Meestal zal de melk wat zouter van smaak worden, en niet alle kinderen kunnen dit waarderen.

Die zoute smaak geldt vooral voor de gelige vloeistof die nog uit de borst komt nadat de melkproductie volledig is stilgelegd. Deze vloeistof lijkt in samenstelling erg op colostrum, dat is ook zoutig van smaak. [Colostrum is de allereerste melk die een baby uit de borst drinkt na de geboorte. Bij koeien heet het biest - red.]

Relactatie

Het kan geen kwaad om de baby aan te leggen en deze vloeistof te laten drinken, als hij dat wil. Het is echter de vraag of een baby van 7 maanden die geen ervaring heeft, nog wel aan de borst wil. Maar als hij de borst wél accepteert, dan is er geen enkel bezwaar om het te doen.

Als de baby het prettig vindt en het regelmatig doet, kan de vloeistof zelfs weer witter worden en meer op rijpe moedermelk gaan lijken.

Ook kan de hoeveelheid toenemen. Er is dan sprake van relactatie, oftewel het weer opnieuw gaan produceren van melk.

Houd er wel rekening mee dat een vrouw die relacteert, weer onregelmatiger kan gaan menstrueren. Dat betekent echter niet dat u niet zwanger kunt worden, zelfs als de menstruatie geheel uitblijft. Het is namelijk zeer waarschijnlijk dat uw cyclus al weer op gang was gekomen.

Pilletjes

Over die pilletjes hoeft u zich overigens geen zorgen te maken. Die zijn al zo lang geleden gegeven dat ze al lang uitgewerkt zijn. En al zouden ze niet uitgewerkt zijn (ik vermeld dit voor andere moeders die ze misschien gekregen hebben, en toch weer willen gaan voeden): de werkzame stof is niet gevaarlijk voor de baby.

Het enige wat die pillen doen, is het stoppen van de melkproductie. Alleen dát kan bezwaarlijk zijn voor een eventuele relactatie.

Samenvattend

Samenvattend geldt voor iedere moeder: zolang er melk of colostrum aanwezig is in de borst, mag de baby die melk gewoon drinken.