11 november 2001 door Nanny Gortzak

Ernstige poepproblemen (0-9 wkn). Moet ik stoppen met bv?

Mijn baby heeft erge obstipatie. Huilt veel, spuugt veel en poept nu door middel van klysma's. Het huilen is afschuwelijk. Ze heeft erge pijn en kijkt je met paniekerige ogen aan. Ook laat ze hele harde winden die soms enorm stinken. De poep die er na een klysma uitkomt, is zacht maar qua substantie heel pekkerig. Haar darmflora hoor en voel je ook constant tekeer gaan. Ik geef vanaf de geboorte volledige borstvoeding maar ben soms zo radeloos dat ik wil stoppen in de hoop dat het met flesvoeding overgaat.

Wat me tegenhoudt om te stoppen met de borstvoeding, is de angst dat het dan nog erger wordt omdat borstvoeding een licht laxerende werking heeft.

Aan de andere kant kan het niet erger worden dan het nu is. Ik ben radeloos en zie het niet meer zitten! Het is zo vreselijk om zo'n klein baby'tje van nu 9 weken zo veel pijn te zien hebben. Het was de allereerste nacht na de bevalling gelijk begonnen: huilen, krijsen van de krampen en slaan met armpjes en benen.

Wat moet ik doen?

Antwoord

Beste Anoushka,

Uw baby van 9 weken sukkelt al een tijdje met obstipatie en u vraagt zich af of u verder zal gaan met de borstvoeding of niet. Deze vraag kunt u alleen zelf beantwoorden. Ik zal wel proberen uit te leggen wat normaal het effect van borstvoeding op de ontlasting van een baby is.

Na de geboorte

De eerste paar dagen na de geboorte moeten baby's het meconium, de eerste, zwarte plakkerige ontlasting, kwijtraken. Hoe eerder dit gebeurt, hoe beter. Het snel lozen van meconium helpt het ontstaan van geelzucht bij pasgeborenen tegengaan. Borstvoeding, en met name de eerste melk, colostrum, is hierbij een goed hulpmiddel vanwege de laxerende werking.

Tot zes weken

Als de colostrum overgaat in rijpere moedermelk en de melkproductie groter wordt, zullen de meeste baby's een paar keer per dag ontlasting hebben.

Aan het eind van de kraamweek horen borstgevoede baby's mosterd-gele ontlasting te hebben. Het aantal vieze luiers ligt dan tussen een keer of drie per dag tot bij elke luierwisseling. Dit patroon houden de meeste baby's vast tot een week of zes.

Soms twee weken geen ontlasting!

Daarna kan het ontlastingpatroon sterk gaan wijzigen, maar dat hoeft niet. Er zijn baby's die dan makkelijk twee weken of soms nog langer geen ontlasting hebben.

Als de ontlasting komt, kan deze wat stevigheid, plakkerigheid en kleur betreft meer op pindakaas lijken en vaak is het een enorme hoeveelheid. Dit valt allemaal nog steeds binnen het normale ontlastingpatroon van een borstgevoede baby.

Moeite met persen

Hoewel de ontlasting niet hard is, kan een baby soms wel moeite hebben deze eruit te persen. Soms helpt een warm, ontspannen badje, massage van de buik (met de wijzers van de klok mee), of voorzichtig fietsen met de beentjes.

Een klysma (darmspeoling) zorgt ook voor de ontlasting, maar zal het patroon zelf niet doorbreken. Daarnaast lijkt het me erg ingrijpend voor zo'n kleintje om door middel van klysma's te ontlasten.

Huilen, spugen en krampjes

U beschrijft dat uw baby veel huilt, spuugt en last van krampjes heeft, vanaf het allereerste begin. Het is niet waarschijnlijk dat het huilen vlak na de geboorte veroorzaakt is door de borstvoeding. Krampjes als gevolg van de voeding ontstaan in de regel rond een week of drie.

Baby's kunnen na de geboorte ook veel huilen omdat ze als gevolg van de bevalling bijvoorbeeld hoofdpijn hebben, of last hebben van spieren of gewrichten in nek en schouders.

Als een baby veel huilt, kan hij veel lucht binnenkrijgen en als gevolg daarvan ook last van darmkrampen krijgen. En daarvan gaat hij weer huilen.

Andere oorzaken?

Eventueel kan er nog een andere lichamelijke oorzaak zijn voor het vele huilen dat al zo vroeg begon. U begrijpt al: het lijkt mij de meest logische stap als u uw dochter goed laat onderzoeken door een arts om een mogelijk lichamelijke oorzaak voor het huilen, spugen en de krampen uit te sluiten.

U kunt daarbij ook bespreken wat te doen met het ontlastingpatroon van uw dochtertje, indien dit afwijkt van wat als normaal wordt beschouwd.

Andere klachten?

U geeft volledige borstvoeding en uit uw verhaal kan ik niet opmaken hoe dit verloopt. U geeft niet aan dat er klachten zijn wat betreft pijn bij het voeden, problemen met drinken aan de borst, of gewichtstoename van uw dochtertje (te weinig of juist erg veel). Ik ga er dan ook vanuit dat dat allemaal goed verloopt.

Ik kan me wel indenken dat u, als u de hele dag bezig bent met een kleintje dat duidelijk niet prettig in zijn vel zit en daarbij ook borstvoeding geeft, dit voelt als continu-dienst.

Toch is borstvoeding voor veel moeders ook in deze situatie de beste keuze. Allereerst omdat de voordelen van borstvoeding groot zijn als later blijkt dat er een allergie of andere aandoening in het spel is bij het huilen. Daarnaast spaart het tijd uit omdat u geen flessen hoeft te bereiden en schoon hoeft te maken. Tenslotte is het voor moeder en kind een goed moment voor lichamelijk contact, waar ook baby's die huilen behoefte aan hebben.

Zorg goed voor uzelf

Tenslotte zou ik willen zeggen: probeer goed voor uzelf te zorgen. Dat kan door de zorg van uw dochtertje een uurtje per dag uit handen te geven voor een uitgebreide douche, een wandelingetje, een uurtje slapen of zomaar iets voor uzelf te doen in huis.

U kunt dit misschien doen als uw partner thuis is, in de ochtend of in de avond. Sommige baby's vinden het erg prettig om steeds bij hun moeder te zijn: een draagdoek of slendang kan dan een uitkomst zijn. Daarmee kunt samen met uw baby wat noodzakelijk huishoudelijk werk doen.