2 november 2001 door Diederik Bosman

Flesje vitamine D leeggedronken - kan dat nu wel of geen kwaad?

Mijn dochter heeft een aantal maanden geleden een heel nieuw (vol) flesje vitamine D-druppels in één keer leeggedronken. Navraag op het consultatie bureau leverde niks op. Volgens de arts kon vitamine D geen kwaad. Dacht hij.

Nu zie ik op de Gifwijzer dat vitamine D wel degelijk kwaad kan. Behandelen lijkt mij te laat, maar ik kan nergens vinden wat de mogelijke gevolgen zouden kunnen zijn.

Antwoord

Vitamine A- en vitamine D-vergiftigingen (of 'intoxicaties' in ons jargon) komen redelijk vaak voor bij kinderen. Zéker bij jonge kinderen, omdat die in hun ontdekkingstochten wel eens een potje leegeten. Meestal loopt dat goed af en hoeft er niets te gebeuren.

Het beste is altijd om met het potje in de hand naar de dokter te gaan en dit snel te doen. Hij of zij kan dan berekenen hoeveel er geslikt is, waarna er eventueel nog een maagspoeling gedaan kan worden. Daarvoor is het bij uw kind natuurlijk veel te laat en wellicht was het ook helemaal niet nodig.

De mogelijke gevolgen zijn dat er in het bloed te hoge concentraties van calcium en fosfaat ontstaan. Het gevolg dáárvan kan – onder andere – zijn: nierstenen, staar van het oog en steenvorming in de alvleesklier.

Dat klinkt allemaal heel onaangenaam. Maar kinderen met zulke hoge bloedwaarden van calcium en fosfaat zijn daarnaast vaak misselijk, ze moeten braken, kunnen obstipatie krijgen, en hebben enorme onlesbare dorst. Gelukkig hoor ik dit niet in uw verhaal.

Mocht u toch nog ongerust zijn, laat dan een keer het bloedgehalte van calcium en fosfaat bepalen. Dan weet u zeker dat u zich waarschijnlijk geen zorgen hoeft te maken.

Tot slot het voor de hand liggende advies voor iedereen: berg uw pillen, poeders, drankjes, etc. altijd goed op, en houd de spullen goed in de gaten wanneer u ze uit hun opbergruimte haalt.

Lees ook: