Sneller herstellen na de bevalling: 7x tips om je te helpen!

21 mei 2010 door Fleur de Lorijn

Fontanel al dicht met 8 maanden - is dat zorgelijk?

Mijn dochter is nu bijna 8 maanden en ze hebben op het consultatiebureau geconstateerd dat haar fontanel zo goed als dicht is! Ze heeft nog maar een hoofdomtrek van 42 cm en zit op de onderste lijn van de curve.

Verder ontwikkelt ze zich tot nu toe prima, maar ik maak me wel zorgen voor de toekomst! Moet ik een afspraak maken bij een kinderarts?

Antwoord

De fontanel sluit gemiddeld bij een leeftijd van 1½ jaar. Maar dat is een gemiddelde; er zit een enorme variatie in! Een leeftijd van 8 maanden is wat aan de vroege kant, maar niet direct verontrustend.

Daarnaast blijkt de schedelomtrek van uw dochter klein te zijn. Dan is het belangrijk om te weten hoe de schedelgroei was vanaf geboorte, en of de schedel symmetrisch is gegroeid.

Als ze altijd al op de onderste lijn heeft gezeten (wat betreft schedelgroei), dan is dat een goed teken en zou het heel goed kunnen zijn dat het gewoon bij haar hoort. Maar als de huidige curve is gaan afwijken van de oorspronkelijke curve, dan moet ze wel gezien worden door een kinderarts.

Positief is in ieder geval dat uw dochter zich goed ontwikkelt. Ik denk dat het vooral belangrijk is om met behulp van het CB de schedelgroei en haar ontwikkeling goed te volgen, de komende maanden.

Lees ook: