7 augustus 2002 door Sanderijn van der Doef

Gaat buurmeisje (7) te ver met peuter van 3?

Mijn zoontje van 3 speelt wel eens met zijn buurmeisje van 7. Ze hijst hem in vrouwenkleren, en speelt allerlei 'meidenspelletjes' met hem. Ze ziet hem eigenlijk als een soort levende pop. Het leek ons een goede leerschool voor onze zoon: menig jongen heeft immers bijzondere herinneringen aan zijn oudere buurmeisje.

Maar nu. Tijdens de laatste vakantie bij oma zei hij zomaar vanuit het niets: "Schatje, wil je met me neuken?". Oma dacht: "Nee, dat hoor ik niet!", maar haar "Wat zeg je nu?" leverde een schuchtere, maar duidelijke herhaling op. Ze heeft de volgende dag gevist naar waar dat vandaan kwam: het buurmeisje dus.

Later ben ik er zelf achter gekomen dat zij hem met regelmaat gedwongen heeft te gaan liggen. Dan gaat zij bovenop hem liggen. Hij moet dan zeggen: "Schatje wil je met me neuken?" en dan likt zij over zijn gezicht. Ik weet het niet zeker, maar ik denk dat hij het zelf niet leuk vond. Aan de andere kant is hij er ook niet vreselijk van ondersteboven.

Wat moet ik hiermee? Ik vind het niks. Ik heb tot nu toe steeds een smoes kunnen verzinnen dat hij er niet meer heen gaat. Maar dat is natuurlijk geen oplossing.

Antwoord

Seksuele spelletjes tussen kinderen komen op deze leeftijd (tussen 2 en 12 jaar) regelmatig voor. Op zich hoort dat bij de seksuele ontwikkeling van een kind. Door deze spelletjes ontdekt een kind zijn of haar seksuele gevoelens bij het aanraken of bekijken van het eigen lichaam en dat van een ander kind.

Dwang en chantage

Iets anders wordt het in een geval als dit, waarin het leeftijdverschil tussen de twee kinderen groot is. Het lijkt erop dat het buurmeisje de weerloosheid van uw zoontje gebruikt om haar spelletjes uit te voeren. Een jonger kind kun je makkelijker dwingen dan een kind van eigen leeftijd. Seksuele spelletjes die worden gedaan tegen de zin van het andere kind en waarbij het kind gedwongen of gechanteerd wordt ('anders vertel ik het je moeder') zijn fout. Zo gaat het kind seks associëren met dwang en chantage en iets dat niet leuk is. Zover is het buurmeisje hopelijk niet gegaan.

Ik krijg niet het idee dat uw kind erg onder deze spelletjes heeft geleden, maar ze gebeuren duidelijk niet op zijn initiatief. Ik kan me voorstellen dat u deze spelletjes niet meer wilt. Uw zoontje is nog te jong om zich te weren tegen een kind dat vier jaar ouder is. U zult dus tegen het buurmeisje moeten zeggen dat u het prima vindt als ze met uw zoontje speelt, maar niet als ze deze spelletjes met uw kind speelt.

Na-apen

Het lijkt er overigens heel erg op dat het buurmeisje dit spelletje ergens van na-aapt. Waarschijnlijk heeft ze een soortgelijke scène op tv gezien of (nog waarschijnlijker) bij haar eigen ouders. Ze heeft duidelijk nog niet door wat de strekking van de vraag "wil je met me neuken" is. Want verder dan wat likken over het gezicht komt ze niet (en heeft ze dus ook niet in het echt gezien).