9 november 2004 door Lissy de Ridder

Geeft een grote spleet tussen de tenen een verhoogde kans op jeugdkanker?

Vandaag (27 oktober 2004) las ik op Teletekst dat uit een onderzoek is gebleken dat kinderen die geboren zijn met een grote spleet tussen de grote teen en de tweede teen een verhoogde kans hebben op kanker op jonge leeftijd. Wij hebben een zoon van 3½ jaar en een zoon van 3 maanden die dit beide hebben. Vader heeft het ook.

We schrokken van dit bericht. Er stond verder ook geen uitleg of bronvermelding bij. Hebben jullie hier wel eens van gehoord en kunnen jullie ons misschien hier wat meer over vertellen?

Antwoord

Het onderzoek waar u op doelt, is een recent promotie-onderzoek van de kinderarts-oncoloog Hans Merks, getiteld "Fenotypische afwijkingen in kinderen met kanker; aanwijzingen voor moleculaire defecten?".

Merks heeft op verschillende manieren gekeken naar een verband tussen aangeboren afwijkingen bij lichamelijk onderzoek (waaronder een grote spleet tussen de grote teen en de tweede teen) en het risico op kanker. Uit zijn onderzoek is gebleken dat er inderdaad zo'n verband is.

In een gezonde groep kinderen werd in 14,7 % van de kinderen een (kleine) aangeboren afwijking gevonden, in een groep kinderen met kanker werden deze afwijkingen gevonden in 55,1 %.

Dit wil helemaal niet zeggen dat een gezond kind met zo'n afwijking dus een groot risico op kanker heeft. Ook in de groep gezonde kinderen komen zulke afwijkingen frequent voor (namelijk in 14,7 %)!

Het hebben van een grote spleet tussen de tenen (waar vader blijkbaar ook groot mee is geworden), is dus geen reden voor ongerustheid.

Meer informatie: Persbericht AMC.

Lees ook: