1 januari 2000 door Sanderijn van der Doef

Gefriemel aan de piemel (3 jr)

Ons zoontje van drie is nog niet zindelijk. Als de luier af gaat, gaat hij direct met zijn piemeltje spelen. Bovendien speelt hij inmiddels ook steeds vaker met zijn piemel terwijl zijn luier aan is.

Dit geeft twee problemen:

- soms ergeren wij ons aan dat voortdurende gespeel, ook tijdens bijvoorbeeld boekjes lezen;

- plassen op een potje of op de WC lukt natuurlijk nooit, omdat hij altijd direct een stijf piemeltje maakt als die luier af gaat.

Hoe pakken wij dit het beste aan?

Antwoord

Een kind van drie is op die leeftijd vaak bezig met een ontdekkingstocht langs zijn eigen lichaam (en soms ook langs dat van een ander lichaam). Dat betekent dat ze op die leeftijd zeer regelmatig met hun hand aan hun geslachtsdelen zitten. Zowel jongens als meisjes doen dat. Ze hebben ontdekt dat dat een lekker gevoel geeft. En zijn zich op die leeftijd nog totaal niet bewust van wat wel of niet hoort.

Ontspannend en rustgevend

Het friemelen aan de geslachtsdelen geeft een kind niet alleen een lekker gevoel, het ontspant en maakt rustig. Je kunt het vergelijken met duimzuigen of speenzuigen of friemelen aan een doekje of een knuffel. Daarom zit uw zoontje ook te friemelen als hij lekker ontspannen bij u zit als er wordt voorgelezen.

Sociale regels leren

Als u zich ergert aan dat gefriemel, is het helemaal niet erg om hem te laten merken dat u dat niet wilt op dat moment. U bent dan bezig uw kind uw sociale regels te leren. U zegt tenslotte ook dat hij niet mag boeren of in zijn neus peuteren.

Reageren mag, maar hoeft niet

Ouders die het gefriemel niet erg vinden, hoeven er niet op te reageren. Maar een kind merkt het wel als een moeder hardnekkig probeert haar ergenis te onderdrukken. Boos worden over friemel-gedrag is niet goed, omdat een kind niet zal snappen waarom moeder over zoiets lekkers boos wordt.

Tip

Tenslotte nog een tip over het niet kunnen plassen op het potje omdat hij dan altijd een stijf piemeltje heeft. Laat hem als zijn luier uitgaat eerst even in zijn blote billetjes rondlopen. Hij heeft dan wel eerst een stijf piemeltje, maar dat blijft niet eeuwig stijf, dus zodra dat over gaat, kan hij op het potje gezet worden.

Het gefriemel gaat trouwens vanzelf over.