Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

7 september 2005 door Merit Tabbers

Geheugenverlies door tamponziekte? (13 jr)

Mijn dochter (13 jaar) is aan het herstellen van TSS als gevolg van een tampon die te lang is blijven zitten. Ze had ermee geƫxpirimenteerd zonder dat we het wisten. [TSS staat voor 'Toxic Shock Syndrome', ook wel 'tamponziekte' genoemd. Het betreft een bacteriƫle infectie - red.]

Door de TSS heeft ze een "zwart gat" in haar geheugen vanaf het moment dat ze in de ziekenwagen kwam, tot het moment dat ze de volgende ochtend op de intensive care weer wakker werd.

Ze vindt het zeer moeilijk en beangstigend dat ze zich niets meer van deze periode herinnert. We hebben haar de verschillende gebeurtenissen wel verteld, maar toch blijft haar angstig gevoel: "Wat weet ik nog meer niet?"

Hoe kunnen we haar hiermee helpen?

Antwoord

Het probleem dat u schetste zit 'm niet zozeer in de tamponziekte, maar in de ziekenhuisopname. Een opname op de Intensive Care is namelijk zeer ingrijpend. In de eerste plaat natuurlijk voor het kind zelf, maar ook voor de ouders en zelfs voor de eventuele broertjes of zusjes. Ook blijkt uit onderzoek dat sommige kinderen (en ook ouders) er zelfs een post-traumatisch stress syndroom van kunnen ontwikkelen, met alle gevolgen vandien.

Ik begrijp dus heel goed dat u zich zorgen maakt, en ik adviseer u dan ook om hiervoor professionele hulp te zoeken.

Ik neem aan dat u met uw dochter bij een kinderarts voor controle zal komen. U kunt uw zorgen dan bespreken en vragen om hulp. Als het nog heel lang duurt voordat ze op controle gaat, regel dan via uw huisarts hulp bij een psycholoog die ervaring heeft met dit probleem.

Het is essentieel om dit soort dingen tijdig te herkennen en aan te pakken, dus goed dat u zo snel raad vroeg. Sterkte ermee!

Lees ook: