Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

19 november 2010 door Fleur de Lorijn

Geldt 36.7 als 'ondertemperatuur'? En is koorts boven de 40 graden gevaarlijk? (7 jr)

Wat is een ondertemperatuur? Mijn zoon van 7 heeft normaal een temperatuur 36.7. Is dat ondertemperatuur?

En kan het kwaad als een kind boven de 40 graden koorts zit?

Antwoord

Normaal ligt de temperatuur tussen de 36,5 en 37,5 graden Celsius. We spreken van 'ondertemperatuur' als een kind minder dan 36 graden heeft. Dat kan bijvoorbeeld komen door onderkoeling, maar ook door een daverende infectie. Je ziet dan trouwens meteen dat het kind heel ziek is. We spreken van koorts als een kind meer dan 38 graden heeft.

Al met al heeft uw zoon heeft met 36.7 graden dus een volstrekt normale temperatuur!

Een kind kan inderdaad boven de 40 graden koorts zitten. Koorts op zichzelf is niet ernstig. Het is een teken dat ergens in het lichaam een infectie is, wat het lichaam aan het bestrijden is. Het is dus een zinvolle reactie van het lichaam. Als uw kind de warmte goed kwijt kan (niet te veel dekens en niet warm inpakken/kleden) zien we eigenlijk nooit een temperatuur hoger dan 41.5 graden Celsius.

We zien vaak dat kinderen rond de 40 graden koorts hebben, en meestal betekent dat niets ernstigs. Maar er zijn natuurlijk wel infecties waarbij je moet oppassen, en waarmee je naar de dokter moet. Maar dan zijn er naast de koorts ook andere tekenen, zoals bijvoorbeeld sufheid en verwardheid. Soms krijgen kinderen ook een koortsstuip. Dit kan op zich geen kwaad tenzij het langer dan een kwartier duurt, of vaker dan 1 keer in 24 uur voorkomt. Bij twijfel is het advies om naar de huisarts te gaan.