7 september 2001 door Diederik Bosman

Gevallen en even buiten bewustzijn geweest. Moet ik mij zorgen maken? (14 mnd)

Mijn dochtertje (14 mnd) is na een val op het KDV weggeraakt. De leidster kreeg haar door roepen en licht schudden weer bij, waarna ze begon te huilen. Hierna zakte ze echter weer helemaal weg (slappe pop).

Ze is naar de EHBO gebracht, maar daar was er niets meer aan de hand.

Kan dit een BHS [Breath Holding Spell - red.] zijn geweest door de schrik, of moet ik mij zorgen maken?

Antwoord

Ik neem aan dat u met 'BHS' een Breath Holding Spell bedoelt. Bij een Breath Holding Spell houdt het kind bij emoties of bij zeer hard huilen de adem in tot het blauw aanloopt of zelfs flauw valt. Dat ziet er erg angstig uit, maar het is geen ziekte. Het is louter een emotionele reactie.

Breath Holding Spells komen voornamelijk voor bij kinderen vanaf 1 ½ jaar tot een jaar of 3.

Het verhaal zoals u dat beschrijft, vind ik niet erg passen bij een BHS. Allereerst vertonen kinderen BHS bij herhaling. Het zijn dus kinderen die dit vaker hebben en het wellicht zelfs als drukmiddel tegen hun ouders gebruiken.

Het verhaal van uw dochtertje klinkt anders, omdat het wegraken optrad na een val, en uw kind – naar ik aanneem – nog nooit eerder een BHS heeft gehad.

Hersenschudding

Het wegraken na een dergelijke val doet mij het meeste denken aan een hersenschudding, waarbij het wegraken ook kan optreden.

Belangrijk is verder om te weten waarom uw kind is gevallen. Is de wegraking ontstaan als gevolg van de hersenschudding (na de val) of andersom? Misschien is de val zélf veroorzaakt door een wegraking. Dit laatste is natuurlijk erg belangrijk om te weten en moet u eigenlijk navragen op het Kinderdagverblijf.

Was de val duidelijk een ongelukje, dan denk ik dat het hier om een hersenschudding gaat. In dat geval geeft rust de genezing. In mijn optiek is het in ieder geval geen Breath Holding Spell.

Lees ook: