Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!

2 mei 2003 door Sanderijn van der Doef

Gewetensconflict bij het masseren. Hoe los ik dat op? (3½ jr)

Mijn zoontje van 3½ vindt het vaak moeilijk om lichamelijke aanrakingen te verdragen, vanwege een autistiforme aandoening. Vanavond vroeg hij me om hem te masseren en hij bleef wonderwel heel rustig op zijn buik liggen. Plotseling vroeg hij me om ook zijn piemeltje te masseren. Ik vond het heel moeilijk om daarop te reageren. Het gaat me te ver om hem daar echt te masseren. Dat lijkt te veel op masturberen. Ik heb er geen moeite mee om hem daar ook aan te raken als ik ook zijn buik en benen masseer. Per slot van rekening moet ook die plek zo gewoon mogelijk worden behandeld. Maar hij wilde duidelijk meer.

Hij was zichtbaar en verbaal teleurgesteld dat ik zijn piemel niet zoveel aandacht schonk als hij wilde. Toen hij eenmaal in pyjama stond, vroeg hij: "Mamma, wil je mijn handen masseren?" Maar toen ik daaraan wilde beginnen, zei hij "Nee, laat maar, want jij doet toch zo en zo en zo" en bewoog toen van zijn handen naar zijn romp en direct naar zijn been (zijn kruis overslaand).

Ik ben er wel een beetje van ondersteboven. Aan de ene kant zo verschrikkelijk fijn dat hij zelf aangaf lichamelijk contact te willen en anderzijds voelde hij zich toch zo afgewezen.

Antwoord

Masseren is een heel goede manier om intiem contact te krijgen met een kind. Het geeft hem allerlei positieve boodschappen over hem als persoon en over zijn lichaam. Bovendien is het voor het kind zeer ontspannend en geruststellend om gemasseerd te worden.

Neven-effect

Masseren kan ook een neven-effect hebben, namelijk dat degene die gemasseerd wordt daardoor onwillekeurig seksueel gestimuleerd wordt. Ook een kind. Dat is op zich helemaal niet erg, want ook dát is een prettig gevoel.

Vaak zie je dan ook dat kinderen bij een massage (of bij gewoon een beetje kriebelen op hun rug) al een stijf piemeltje krijgen. Dat is waarschijnlijk de achterliggende oorzaak van de vraag van uw zoontje om ook zijn piemel te masseren.

Vaders en moeders doen dat niet

Als u dat niet wilt doen, is het helemaal niet raar om dat gewoon te zeggen. Leg hem uit dat het masseren hem een lekker gevoel in zijn piemel geeft, maar dat hij daar beter zelf kan masseren. Vaders en moeders doen dat niet bij hun kinderen, maar kinderen doen dat meestal zelf.

Benadruk nog eens dat u graag zijn lichaam wil masseren. Als hij begrijpt dat dat op zich ook al heel lekker voor hem is, zal hij daar misschien toch wel weer mee door willen gaan.