Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!

2 juli 2010 door Fleur de Lorijn

"Goed in de gaten houden" zegt het CB. Maar hoe dan? (8 mnd)

Mijn zoontje heeft al vanaf de geboorte een klein hoofdje: toen 38 cm, nu - met 8 maanden - 43 cm. Volgens mij is zijn voorste fontanel al zo goed als dicht. Nou vraag ik mij af of dit kwaad kan. Je leest en hoort zo veel verhalen...

Hij heeft al wel een kleine bult op zijn voorhoofd. Het consultatiebureau geeft alleen maar aan "dat we het goed in de gaten moeten houden", maar ik heb eigenlijk geen idee waar ik dan op moet letten!

Antwoord

U moet letten op de volgende dingen:

  • groeit het hoofdje symmetrisch? (Zo ja, dan is het goed.)
  • blijft het hoofdje groeien volgens de huidige groeicurve (dat is okee) of buigt de lijn af (dat moet gemeld worden);
  • ontwikkelt uw zoon zich goed?
  • wordt de bult op het voorhoofd groter?

Als dit allemaal goed is, dan zou ik me geen zorgen maken. Maar als u twijfelt over een of meer van deze punten, dan is het verstandig om naar de huisarts te gaan voor nader onderzoek.

Nog even wat achtergrondinformatie: de achterste (kleine) fontanel mag al gesloten zijn bij de geboorte, of sluit binnen 6 tot 8 weken. De voorste (grote) fontanel hoort echter pas later te sluiten: op z'n vroegst bij 9 maanden en gemiddeld bij 1½ jaar. Een fontanel die met 8 maanden al bijna dicht is, is er dus inderdaad vroeg bij. Waarschijnlijk beschouwde de CB-arts het nog als normale variatie, maar het is inderdaad verstandig om het goed in de gaten te blijven houden (op de manier die ik beschreef).

Lees ook: